Operácia Most III

Operation Wildhorn III
Pamätník nachádzajúci sa na mieste pristánia (Zdroj: Wikipedia.org)

Operácia Most III (v anglických dokumentoch spomínaná aj pod kódovým označením operácia Wildhorn III) predstavovala tajnú spravodajskú operáciu z čias 2. svetovej vojny počas ktorej Poľská domáca armáda (Amia Krajowa) pôsobiaca na území okupovaného Poľska získala nesmierne cenné súčiastky nemeckých balistických striel V-2.

K prvým dielom sa partyzáni dostali v novembri 1943, keď Nemci začali testovať svoje rakety pri meste Blizna v strednom Poľsku. Množstvo dostupných súčiastok sa zvýšilo najmä po apríli 1944, keď hneď niekoľko nemeckých rakiet dopadlo po neúspešných odpaloch v blízkosti dediny Sarnaki pri rieke Bug. Poliaci ešte pred samotným pokusom o prevoz mimo okupované územie podrobili ukoristený materiál dôkladnej prehliadke vo svojich laboratóriách vo Varšave. Spomedzi zapojených expertov možno spomenúť profesora Janusza Groszkowského (navigačné systémy), Marceliho Struszynského (palivo), či Antoniho Kocjana.

Samotné vyzdvihnutie súčiastok spojeneckým lietadlom predstavovalo extrémne nebezpečnú operáciu vyžadujúcu podrobné plánovanie. Lietadlo Dakota zo zostavy 267. letky RAF vzlietlo z talianského mesta Brindisi v noci z 25. na 26. júla 1944. Ako miesto pristátia bolo zvolené miesto s kódovým označením “Motýľ“ neďaleko dediny Jadowniki Mokre. Po úspešnom pristátí a naložení materiálu sa ukázalo, že pôda je príliž mokrá a hrozilo, že lietadlo bude musieť ostať na mieste. Niekoľko neúspešných pokusov o vzlet ohrozovalo celú misiu, keďže panovali obavy z prítomnosti nemeckých hliadok v okolí. Nakoniec sa ale za pomoci partyzánov podarilo lietadlo odlepiť zo zeme a Dakota smerovala späť na základňu v Brindisi odkiaľ boli súčiastky nemeckých rakiet obratom poslané do Londýna.

Na palube lietadla sa z Poľska vrátilo aj niekoľko partyzánov, vrátane niekoľkých expertov, ktorí už súčiastky preskúmali. Odletieť mal aj Antoni Kocjan, no pred odletom bol zadržaný Gestapom a miesto neho letel Jerzy Chmielewski. Operácia Most III dokazovala schopnnosť poľského odboja vykonávať na okupovanom území mimoriadne náročné spravodajské operácie a zásadným spôsobom pomáhať v boji proti nacistickému Nemecku zvnútra. Len ťažko by Spojenci získali cenné informácie o nemeckm raketovom programe inak ako za pomoci partyzánov.

Referencie:

-http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Most_III

-http://www.polandinexile.com/exile13.htm

-http://researchteacher.com/operation-wildhorn/

Autor článku: Tomáš Beňuš | Článov vložený 06. 03. 2014