Operácia Elkayam| Specwar.info || 

Operácia Elkayam

Operácia Elkajam, známa aj ako útok na Chan Junis, predstavovala izraelský útok na egyptskú posádku z 31. marca 1955 nachádzajúcu sa na území dnešného pásma Gaza. Jej cieľom bolo prerušiť prepojenie egyptskej rozviedky a palestínskych teroristických skupín za cieľom organizovanie útokov na Izrael.

Po vojne za nezávislosť v roku 1948 síce vznikol nezávísilý štát Izrael, no v nasledujúcich rokoch panovala nesmierne napätá atmosféra medzi židovsým štátom a jeho arabskými susedmi. Tento stav sa nedal opísať ako vojna, no ani ako mier. Jedným z dôsledkov novovzniknetej situácie boli utečenecké tábory na izraelských hraniciach, v ktorých žili v ťažkých podmienkach státisíce Palestínčanov, ktorí neskrývali svoj hnev voči Židom. Egyptská rozviedka túto situáciu neignorovala a nadviazala spojenie s tzv. fedajínmi, palestínskymi bojovníkmi, ktorí si chceli s Izraelom vybaviť účty. Za egyptskej podpory došlo k niekoľkým útokom na izraelské ciele, ktoré vyústili do izraelskej operácie Black Arrow (slov. Čierny šíp), ktorá sa uskutočnila 28. februára 1955 s cieľom zlikvidovať sieť egyptskej rozviedky na území pásmy Gaza. Útoky na izraelských civilistov po tejto operácii nasvedčovali, že egyptská spojka stále funguje, aj keď bola operácia Black Arrow označovaná ako úspešná. Izraelská armáda sa teda rozhodla vtrhnúť do pásmy Gaza znovu s rovnakým cieľom. Nová operácie bola pomenovaná po veliteľovi práve operácie Black Arrow.

Útokom bol poverený v bojoch ostrieľaný 890. výsadkový pluk. Jeho vojaci vyrazili do útoku v noci 31. augusta 1955. Hlavným cieľom operácie boli egyptské základne v Chan Junis. Hlavný cieľ sa nachádzal na Tagart fort, kde sídlila rota egyptskej pechoty a veliteľstvo egyptskej rozviedky. Druhým cieľom bola pozícia označovaná ako Pozícia 132, ktorá dominovala nad celou oblasťou a jej zabezpečenie bolo nevyhnutné pre bezpečné stiahnutie útočiacich vojsk z pásma Gaza.

Jednotku útočiacu na Tegard fort viedol Mordechai “Motta“ Gur a útok na pozíciu 132 mal na starosti Rafael “Raful“ Eitan. Tretia jednotka sa pripravila na odrazenie prípadného protiútoku z egyptského územia. 22:45 sa definitívne podarilo obsadiť pevnosť a jej okolie. Z pozície 132 sa egyptskí vojaci stiahli ešte pred príchodom Izraelčanov, takže ich jedinou úlohou bolo zničenie výbavy, ktorú tam nepriateľ zanechal. Pri ústupe rozmiestnili izraelskí výsadkári výbušniny aj na egyptskej základni ktorú následný výbuch úplne zničil. Počas bojov zahynulo sedemdesiatdva egyptských vojakov, pričom na strane Izraela zahynul jediný vojak.

Izraelský útok bol zaujímavý aj tým, že prvýkrát boli pri výpade na nepriateľské územie použité obrnené vozidlá. Egyptská tajná služba samozrejme rýchlo obnovila styky s fedajínmi, no nedá sa povedať, že by bol útok bez následkov. OSN reagovala urýchlením mierového procesu, ktorý vyústil do dohody o zastavení paľby zo 4. septemba. Prezident Násir následne uzavrel pre fedajínov dočasné egyptské hranice, čo sa prejavilo uzavretím obmedzením útokov na izraelských civilistov. Na druhej strane Egypt pokračoval vo svojichprovokáciách, ako bolo uzavretie Eilatského priesmyku, resp. masívne zbrojenie za podpory krajín východného bloku. Postupné gradovanie napätia vyústilo v roku 1956 až do Suezskej krízy.

Zdroje: http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Elkayam

Autor článku: Tomáš Beňuš | Článok vložený 14. 04. 2015