Operácia Priha

Phantom II
Väčšinu útokov vykonali lietadlá F-4 Phantom II (Zdroj: Wikipedia.org)

Operácia Priha (niekedy označnovaná aj ako operácia Blossom) predstavovala sériu izraelských leteckých útokov namierených proti Egyptu medzi januárom a aprílom 1970, teda v čase tzv. Opotrebovávacej vojny. Dohromady šlo o sériu 118 náletov vykonávaných takmer výlučne lietadlami F-4 Phantom II zo zostavy 201. eskadry “The One“ a 69. eskadry “Hammers“. Napriek taktickým úspechom nedonútila aktivita izraelského letectva Egypt pristúpiť na mierové rokovania, čo bolo jej cieľom.

Už koncom roku 1969 získal Izrael presvedčivú leteckú nadvládu v oblasti Suezského kanála, avšak nedarilo sa mu preniesť vojenské úspechy do diplomatickej roviny. Aby sa pre Egypt stala vojna “nákladnejšou“ rozhodla sa izraelská vláda preniesť vojenské operácie hlbšie na územie nepriateľa. Útky mali byť namierené až do vzdialenosti sto míľ od Suezského kanála, čo malo vvytvoriť živnú pôdu aj pre verejný tlak, ktorý mal donútiť egyptské vedenie pristúpiť na rokovania.

Operácia Priha pozostávala z nasledovných akcií:

SA-2
Cieľom náletov sa stali aj postavenia protilietdlových rakiet SA-2 (Zdroj: ausairpower.net)

Priha 1: 7. január. Dvojica lietadiel F-4 z 201. eskadry zaútočila na školiace centrum pre protilietadlové rakety SA-2 v meste Helwan, zatiaľčo dvojica zo zostavy 69. eskadry zaútočila na egyptské veliteľské stanovištia v blízkosti Káhiry.

Priha 2: 13. január. Štvorica lietadiel A-4 Skyhawk zo zostavy 119. eskadry zaútočila na kasárne v delte Nílu, ďalšia štvorica na kasárne v meste Suez, dva Skyhawky zo 109. eskadry zaútočili na kasárne pri Tall al Kabir a dva Phantomy z 201. eskadry zaútočili na spojovaciu jednotku.

Praha 3: 18.január. Dva Phantomy z 201. eskadry zaútočili na muničnú továrňu v Jebel Huf a dvojica rovnakých srojov zo 69. eskadry zaútočila na muničný sklad západne od Káhiry.

Priha 4: 23. január. Dva Phantomy z 201. eskadry útočia na rovnaký muničný sklad, aký sa stal terčom útoku o päť dní skôr.

Priha 5: 28. január. Jedna dvojica Phantomov z 201. a jedna zo 69. eskadry útočí na raketovú základňu Dahshur južne od Káhiry. Ďalšia dvojica zo 69. eskadry útočí na armádnu základňu pri Káhire.

Priha 6: 2. február. Dvojica z 201. eskadry útočí na základňu Asjut, pričom uniká prenasledujúcim MiG – om. Dvojica zo 69. eskadry útočí na radar P-12 v Baltime.

Priha 7: 6. február. Dvojica z 201. eskadry útočí na kasárne pri Gandele a dvojica zo 69. eskadry opäť útočí na Tall al Kabir.

Priha 8: 8. február. Dvojica zo 69. eskadry útočí na základňu námorných špeciálnych jednotiek a dvojica z 201. eskadry na armádne sklady pri Helwane. Unikajúce stroje prenasledujú MiG – y. Jeden je zostrelený Phantomom a druhý lietadlom Mirage III zo zostavy 119. eskadry.

MiG-21
Operácie izraelského letectva sa pokúšali narúšať aj egyptské MiG-y (Zdroj: users.skynet.be)

Priha 9: 12. február. Lietadlá z 201. eskadry útočia na radarovú základňu v Jebel Obeid, zatiaľčo 69. eskadra útočí na ákladňu Hanca. Omylom dôjde k útoku na zlievareň pri ktorom zahynulo 70 egyptských robotníkov. Izraelský minister obrany Moše Dajan prostredníctvom Červeného kríža informuje Egypt, že na mieste dopadu sa môžu nachádzať bomby s oneskorenou rozbuškou a zakazuje nálety v okruhu 20 km od centra Káhiry. Neskôr v rovnaký deň útočí dvojica Phantomov z 201. eskadry opäť na základňu Dahshtur a dvojica zo 69. eskadry na radar v Abu Suweir.

Priha 10: 17. február. Dvojica z 201. eskadry útočí na postavenie protilietadlových rakiet SA-2 pri Dahshtoure.

Priha 11: 26. február. Dvojica z 201. eskadry útočí na školiace strdisko a postavenie rakiet SA-2 pri Káhire. Sú proti nim vyslané MiG – y, no stiahnu sa keď sa na scúne objavia lietadlá Mirage III. Neskôr dvojica zo 69. eskadry útočí na ďalšiu batériu protilietadlových rakiet v delte Nílu, pričom opäť sú vyslané MiG – y.Opäť su vyslané z izraelskej strany lietadlá Mirage III a dvojica Phantomov, pričom sú zostrelené tri MiG -y bez straty vlastného lietadla, aj keď Egypt si nárokoval zostrel jedného lietadla Mirage.

Priha 12: 6. marec. Dvojica z 201. a dvojica zo 69. eskadry útočia na postavenie rakiet SA-2 pri El Mansourah a radar pri Domjate.

Priha 13: 13. marec. Dvojica z 201. eskadry útočí na radar pri Ras Obeid.

Priha 14: 17/18. marec. Na poslednú chvílu plánované útoky oboch eskadier proti cieľom v Tall el Kabir a Helwane.

Priha 15: 23. marec. Dvojica zo 69. eskadry útočí na radar v Baltime.

P-12
Izrael sa snažil zlikvidovať aj egyptské radary P-12 (Zdroj: Wikipedia.org)

Priha 16: 26. marec. Dvojica zo 69. eskadry útočí na protilietadlové rakety pri al Qassasin.

Priha 17: 31. marec. Štyri lietadlá z 201. eskadry a jedno zo 69. eskadry útočia na postavenie protilietadlových striel pri El Mansourah.

Priha 18: 3. apríl. Štyri stroje zo 69. eskadry útočia na rvonaký cieľ.

Priha 19: 8. apríl. Štyri lietadlá z 201. eskadry útočia na základnú školu pri Behr el Baqar, pričom pri útoku zahynulo 47 detí. Údajne malo byť cieľom egyptské veliteľstvo.

Priha 20: 10. apríl. Útok dvojice z 201. eskadry na radar pri Wadi Zur. Pôvodne mal byť súčasťou Priha 19.

Priha 21: 13. apríl. Dvojica zo 69. eskadry útočí na základňu striel SA-2 pri Manzale, zatiaľčo dvojica z 201. eskadry útočí na radar pri Wadi Zur.

Priebeh operácií Priha bol urýchlovaný stupňujúcim počtom a aktivitou sovietskych vojsk v Egypte. Izraelská strana sa chcela vyhnúť priamej konfrontácii so sovietskymi vojskami. Napriek taktickému významu nálety nedosiahli plánovaný cieľ, ba naopak, tak ako mnohokrát v minulosti, letecké útoky upevnili podporu verejnosti voči nepriateľskému režimu. Egyptský prezident Násir tlačil na Moskvu, aby zvýšila rozsah svojej pomoci, čo stále viac a viac zaťahovalo ZSSR do konfliktu. To v konečnom dôsledku len zvyšovalo napätie a riziko nechcenej priamej konfrontácie so sovietskymi silami.

Zdroje: http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Priha

Autor článku: Tomáš Beňuš | Článov vložený 19. 06. 2014