Operácia Model 5

phantom.
Vzlet izraelskej stíhačky Phantom. (Zdroj: 94thacg.blogspot.com.)

Operácia Model 5 (hebr. דוגמן 5, Doogman 5 ) predstavovala akciu izraelského letectva ku ktorej došlo 7. októbra 1973, teda v druhý deň Jomkippurskej vojny, na území Golanských výšin. Cieľom operácie bolo zlikvidovať izraelské protilietadlové batérie v oblasti za použitia neriadenej leteckej munície zhadzovanej zo stredných výšok, pričom lietadlá sa mali k cieľu priblížiť v čo najnižších výškach aby sa vyhli včasnej detekcii.

Operácia sa ale skomplikovala keď kvôli nedostatku aktuálnych spravodajských informácií izraelské lietadlá neboli schpné svoje ciele nájsť. Tie nepriateľ medzičasom presunul na iné lokality. Razom sa v ohrození ocitli izraelskí piloti, ktorí sa dostali do intenzívnej paľby protilietadlovej obrany, najmä za použitia systémov ZSU-23-4 Šilka. Zostrelených bolo šesť izraelských lietadiel F-4 Phantom II a ďalších šesť bolo poškodených. Dvaja piloti zahynuli a deväť ich padlo do zajatia. Pri útoku sa podarilo zničiť len jedno postavenie protilietadlových rakiet SA-3 a poškodiť jedno s raketami SA-2.

Napriek konečnému víťazstvu vo vojne bola operácia Model 5 jedným z ťažkých momentov z počiatku konfliktu, s ktorými sa vedenie krajiny a armády muselo vysporiadať.

Referencie

Autor článku: Tomáš Beňuš | Článok vložený 18.05.2014