Útok na sýrsky generálny štáb | Specwar.info || 

Útok na sýrsky generálny štáb

FROG-7.
Následky dopadu rakety FROG - 7. (Zdroj: wikipedia.org)

K náletu izraelského letectva na budovu sýrskeho generálneho štábu došlo 9. októbra 1973, teda počas štvrtého dňa Jomkippurskej vojny. Šlo pritom o odpoveď na sýrske ostreľovanie židovských osád na severe Izraela balistickými raketami FROG - 7. Náletu sa zúčastnilo sedem izraelských lietadiel F-4 Phantom II zo 119. eskadry.

V čase vypuknutia vojny izraelské letectvo nepochybovalo (a na základe skúseností z minulosti na to ani nemalo veľa dôvodov), že je schopné sa vysporiadať s obranou nepriateľa a je schopné zaútočiť na akýkoľvek cieľ. Avšak hlavne na egyptskej fronte sa ukázala táto predstava chybná. Navyše, postup silných obrnených formácií nedal izraelskému letectvu možnosť vysporiadať sa s protilietadlovou obranou protivníka, pretože letectvo bolo od začiatku zamestnané najmä plnením úloh blízkej leteckej podpory.

Výsledkom bola strata päťdesiatich lietadiel, teda asi 15% z celkového počtu, počas prvých dvoch dní vojny. Najväčšou ranou bola strata šiestich lietadiel Phantom 7. októbra počas operácie Doogman 5 zameranej na potlačenie sýrskej protilietadlovej obrany na Golanských výšinách. Avšak vysoké obete poredsalen priniesli svoje ovocie, keď sa 8. októbra podarilo zastaviť postup sýrskych vojsk.

Ďalší deň, 9. októbra, o 03:35 dopadla na izraelské letisko v Ramat David strela zem – zem FROG-7, pričom niekoľko ďalších dopadlo na okolité usadlosti. Na letisku zahynul jeden pilot a niekoľko ďalších vojakov bolo zranených. Hrozba použitia podobných zbraní bola v Izraeli braná nesmierne vážne, preto padlo rozhodnutie za každú cenu Sýriu potrestať a odradiť od opakovania podobných útokov.

Séria komplexných útokov mala zraziť na kolená sýrske vojnové úsilie, ťažko poškodiť infraštruktúru ako aj ekonomiku krajiny. Ako prvý cieľ bol vybraný generálny štáb sýrskej armády v hlavnom meste Damask. Izraelskí velitelia zároveň dúfali, že takýto útok bude demonštrovať nevyhasínajúcu silu izraelskej armády a tým odradí Jordánsko od vstupu do vojny.

Úloha to ale nibola nijak jednoduchá. Letecký koridor cez Golanské výšiny bol stále nebezpečný, a tak padlo rozhodnutie letieť cez územie Liabanonu. Aj keď Libanon oficiálne do vojny nezasahoval, jeho radar v Barouku bol napojený na sýrsky systém PVO, a preto ho bolo nutné pred útokom zničiť. Pre samotný útok na sýrske veliteľstvo bolo vyčlenených dvadsaťštyri lietadiel F-4 Phato II, ktoré útočili v troch vlnách.

Tri formácie po vzlietnutí zamierili nad Stredozemné more. Následne sa stočili na sever k Libanonu a následne sa otočili na východ smerom k Damasku. Už krátko po vzlietnutí sa ale jedno lietadlo zo 119. eskadry, pod ktorú patrila jedna osmica útočiacich lietadiel, muselo vrátiť kvôli mechanickej poruche. Zvyšné lietadlá pokračovali v lete, no hustá oblačnosť marila presnú navigáciu a vyhľadávanie cieľa. Avšak kvôli prísnemu rádiovému tichu nebolo možné útok odvolať, takže lietadlá pokračovali na vytýčenej trase. Nakoniec sa 119. eskadre podarilo nájsť v oblakoch medzeru. Rýchlo sa zorientovali a skôr ako nepriateľ zareagoval zhodili svoje bomby na budovu veliteľstva, neďalekú televíznu stanicu, sovietske kultúrne centrum a niekoľko ďalších budov v okolí. V tom sa ozvala mohutná protilietadlová paľba, ktorá zasiahla dva stroje. Jeden bol zostrelený, pričom jeden pilot zahynul a druhý padol do zajatia. Druhému poškodenému lietadlu sa podarilo bezpečne pristáť v Izraeli.

Osem lietadiel zo 108. eskadry sa približovalo k cieľu po inej trase, no nepodarilo sa im ho identifikovať. Rozhodli sa teda na ceste späť vyžiadať si náhradný cieľ. Za ten boli zvolené sýrske obrnené jednotky na Golanských výšinách. Nálet spôsobil ťažké straty strane sýrskych obrnených formácií a dopomohol izraelským pozemným jednotkám zatlačiť sýrsku armádu na pozície spred vypuknutia vojny. Posledná, 69. eskadra, útok nevykonala a rozhodla sa vrátiť nad Stredozemné more kde jej lietadlá odhodili bomby aj palivové nádrže a vrátila sa na materskú základňu. Tento postup si neskôr vyslúžil značnú kritiku.

Podľa sýrskych zdrojov zahynulo pri útoku 26 civilistov, pričom Sovietsky zväz hovoril o tridsiatich mŕtvych v kultúrnom centre. Za nepresnosť útoku a rozsiahle vedľajšie škody si izrael vyslúžil tvrdú medzinárodnú kritiku. Útok ale mal svoj efekt. Okrem vplyvu na morálku donútil sýrsku armádu stiahnuť časť svojich protilietadlových prostriedkov na obranu hlavného mesta. Generálny štáb a veliteľstvo sýrskeho letectva boli presťahované do nových priestorov. Zaujímavosťou je, že v čase útoku sa niekoľko izraelských zajatcov nachádzalo na veliteľstve letectva, a sami Sýrčania sa čudovali, ako je možné, že Izrael vedel kde sú a kde nie sú držaní izraelskí zajatci.

Referencie

Autor článku: Tomáš Beňuš | Článek vložen 28.05.2014