Zásah amerických speciálních sil v Libyi (1984)

História amerických špeciálnych jednotiek patrí medzi najbohatšie na svete. Avšak niet pochýb o tom, že na konte majú aj mnoho misií, ku ktorým sa vláda nepriznala. Líbya pod vedením plukovníka Kaddáfího dlhé roky sponzorovala rôzne teroristické organizácie, čím sa stala prirodzeným cieľom amerických vojenských operácií. Kaddáfí si bol toho veľmi dobre vedomí, a právom sa obával aj o vlastný život. Počas pôsobenia amerického prezidenta Reagana sa americké letectvo pokúsilo Kaddáfího zabiť, no ten tesne unikol.

Ani to ho ale neodradilo od ďalšej podpory teroristov. Dôkazom bolo aj vybudovanie tajného výcvikového tábora na juhu Líbye, ktorý v roku 1984 odhalil americký špionážny satelit. Podozrenie potvrdila prieskumná jednotka francúzskej Cudzineckej légie operujúcej zo susedného Čadu. Informácie o tábore získané so značným rizikom boli nesmierne cenné pri plánovaní zásahu amerických špeciálnych jednotiek. Vážnosť situácie podtrhli aj zábery na ktorých bolo vo výcvikovom tábore vidno okrem ľudí z Afriky, Blzkeho a Stredného východu aj Európanov.

Po rozhodnutí zaútočiť nasledovala klasická polemika – špeciálne jednotky alebo bombardéry. Nakoniec bolo rozhodnuté o vyslaní špeciálnych jednotiek, konkrétne Delta Force. Nasledovalo intenzívne plánovanie a výcvik. Bol zhotovený model tábora a každý vojak ho poznal naspamäť. Transportné lietadlo vysadilo zásahovú jednotku v púšti už týždeň pred samotnou akciou. Dôvodom bola aklimatizácia v extrémnych podmienkach. Teploty totiž z denných šesťdesiatich stupňov klesali v noci až k nule.

V deň útoku prileteli tri vrtuľníky Black Hawk. Okrem prepravy k táboru poskytli aj cennú palebnú podporu. K útoku došlo nadránom, takže obranné postavenia boli rozstrieľané skôr, než si osadenstvo tábora uvedomilo čo sa deje.

Vojaci museli čo najskôr po začiatku útoku obsadiť komunikačnú miestnosť aby obrancovia nezavolali posili. To sa im podarilo, keďže vysielačku našli opustenú. Opustené bolo aj veliteľské stanovisko. Vojaci narýchlo zobrali dokumenty ktoré mohli mať nejakú spravodajskú hodnotu a budovu podpálili. Medzi tým sa postavili obrancovia na odpor, no proti dobre rozostaveným vojakom Delty nemal ich chaotický postup šancu uspieť. Na záver boli do zbrojnice a skladu munície umiestnené nálože, ktoré dokonali po odlete vrtuľníkov s príslušníkmi Delty skazu tábora.

Napriek náročnosti a riziku zvládli príslušníci Delta Force misiu bez zaváhania. Pôvodne mala ostať utajená. Ani líbyjská strana sa k debaklu nepriznala. Kusé informácie o akcii sa síce nakoniec dostali na verejnosť, no môžeme len hádať, koľko ich ostáva utajených.

Autor článku: Tomáš Beňuš | Vloženo 8. 10. 2009 | Poslední aktualizece 10. 3. 2013