Afganská občianska vojna 1996 - 2001

Občianska vojna pokračovala aj po tom, ako Taliban dobyl hlavné mesto Kábul. Hlavným nepriateľom Talibanu bola Severná aliancia (United Islamic Front for the Salvation of Afghanistan). Prevahu si ale udržiaval Taliban, ktorému sa darilo likvidovať vedúcich predstaviteľov Severnej aliancie. Obe strany mali svojich priaznivcov v zahraničí. Severnú alianciu podporovalo USA, Rusko, Turecko či India (a po 11. septembri USA). Taliban podporoval Pakistan, SAE či Saudská Arábia (po 11. septembri zahraničná pomoc Talibanu v podstate zanikla). V roku 1996 Taliban dobyl Kábul a popravil bývalého prezidenta Najibullaha. Nasledovalo zavádzanie práva šaría, čo bola pre obyvateľov veľkých miest veľká zmena.

Severná aliancia vznikla po páde Kábulu. V nej sa spojili Massoud a Dostum. Išlo v podstate o jedinú odbojovú skupinu schopnú postaviť sa Talibanu. Vďaka obavám Iránu či Ruska Severná Aliancia dosť rýchlo našla svoje miesto vo svete, čo jej pomáhalo prežiť.

V októbri 1996 Taliban začal so sériou delostreleckých a leteckých útokov na oporné body Severnej aliancie. Massoud a Dostum ale neboli nijak moc oslabení a pripravovali sa na ofenzívu. 19. októbra spustili ofenzívu, pričom využívali aj svoju ťažkú techniku (delostrelectvo, tanky, OT/BVP). Zaútočili na letisko Bagram a dosiahli prvé veľké víťazstvo nad Talibanom od pádu Kábulu. Pokračovali ďalej a Massoud tvrdil, že s božou pomocou môžu za pár dní bojovať priamo v Kábule. Ofenzíva sa ale preťahovala, Taliban sa zreorganizoval a vytlačil Severnú alianciu na východiskové pozície.

V roku 1997 Taliban spustil ofenzívu proti pozíciám, kde boli rozmiestnené Dostumove vojská. Abdul Malik bol jedným z veliteľom Dostuma a 20. mája sa rozhodol prejsť na stranu Talibanu. Dostum musel utiecť z krajiny do Uzbekistanu a zanechal za sebou silnú armádu. To silno otriaslo pozíciou Severnej aliancie a umožnilo Talibanu dobyť Mazáre Šarif. Nakoniec ale Taliban po ťažkých bojoch ustúpil. Podľa niektorých zdrojov až 3 000 bojovníkov Talibanu bolo zajatých a následne zabitých. Massoud sa opäť pokúsil o útok na Kábul. Po počiatočných úspechoch ale opäť došlo k zastaveniu ofenzívy. Taliban zas tlačil na územia na severe a 8. augusta 1998 opäť získal Mazére Šarif. Údajne zabili 4 000 - 5 000 civilistov a mnoho ďalších mučili.

Medzi zabitými bolo ale aj niekoľko iránskych diplomatov. Ďalších Taliban vzal do zajatia. To skoro vyústilo do otvorenej vojny medzi Talibanom a Iránom, ktorý už mal na hranici armádu o sile 250 000 vojakov pripravenú na vpád do Afganistanu. Telá boli nakoniec vrátené do Iránu. Irán údajne niekoľkokrát narušil afganský vzdušný priestor a Taliban mal zas vyprovokovať zrážky s iránskymi vojakmi. Samozrejme obe strany vzájomné obvinenia odmietali. Nakoniec došlo k ukľudneniu situácie vďaka intervencii OSN.

V roku 1999 Taliban naďalej tlačil na Severnú alianciu a vydobyl si niekoľko úspechov. V jeden moment dokonca Taliban ovládal 95% národa. Massoud ale ubránil Panjshirské údolie, čo dovolilo naďalej pokračovať v odpore.

Ďalší veľký úder utrpela Severná aliancia 9. septembra 2001. Samovražedný útočník sa vydával za novinára a odpálil sa, keď bol v jeho blízkosti Massoud. Ten útok neprežil. Jeho ochranka zabila druhého novinára, to už ale nič nepomohlo. Bomba sa nachádzala v kamere. Massoud zomrel krátko po prevoze do Tadžikistanu.

Podľa všetkého pri útoku pomáhala Talibanu aj Al-Káida. Severná Aliancia tak prišla o svojho zrejme najlepšieho veliteľa. Massoud si navyše získaval postavenie legitímneho predstaviteľa Afganistanu, pretože Taliban poručoval ľudské práva, a niektoré jeho činy boli zákonite odsúdené, ako napr. ničenie kultúrnych pamiatok. Útok mal zrejme byť začiatkom poslednej ofenzíve Talibanu na sever. 11. septembra sa ale situácia drasticky zmenila.

To paradoxne umožnilo Severnej aliancii, ktorá ostala bez veľkého vodcu, prežiť. Automaticky sa stala silou, ktorú USA podporovali v Afganistane. Predstavitelia Severnej aliancie nespanikárili, koniec koncov ani nemali prečo, keďže disponovali 11 000 mužmi. Po 11. septembri ale opäť občianska vojna pokračuje ďalej, aj keď došlo k mnohým zmenám.

Autor článku: Tomáš Beňuš | Článek vložen 12. 11. 2008