Stret SASR s proindonézskymi milíciami pri Aidabasalala vo Východnom Timoru (1999) - Specwar.info 

Stret SASR s proindonézskymi milíciami pri Aidabasalala vo Východnom Timoru (1999)

Australský Blackhawk ve Východním Timoru
Ilustrační foto: australský Blackhawk ve Východním Timoru. [Zdroj: Wikipedia.org.]

Územie Východného Timoru zasiahla v roku 1999 ťažká kríza, ktorá si vyžadovala zásah medzinárodných síl. Pod záštitou OSN bola vyslaná misia International Force for East Timor (INTERFET). Ako regionálna mocnosť mala významné zastúpenie Austrália. Súčasťou jej kontingentu boli aj členovia špeciálnej jednotky SASR (Special Air Service Regiment). Proindonézske milície, ktoré do veľkej miery niesli zodpovednosť za krviprelievanie, sa síce väčšinou stratu s vojskami OSN vyhýbali, no i tak dochádzalo k ozbrojeným incidentom. K jednému z nich došlo 16. októbra 1999 pri osade Aidabasalala vo vzdialenosti zhruba 15 km od hraníc. Šesťčlenná hliadka SASR bola vyslaná na hliadku počas ktorej ju prepadla asi dvadsiatka útočníkov. Trvalo jeden a pol hodiny kým sa austrálskej hliadke podarilo prebojovať k miestu vyzdvihnutia, pričom za tento čas čelila trom útokom povstalcov.

Cieľom misie bolo potvrdiť informácie rozviedky podľa ktorých sa v oblasti nachádzali početné nepriateľské jednotky. V prípade pozitívneho výsledku mali byť do oblasti vyslané ďalšie jednotky s cieľom prepadu osady a jej vyčistenia. Veliteľom hliadky bol skúsený 32-ročný seržant Steven Oddy. V oblasti pôsobili už od 13. októbra, pričom jeden deň strávili priamo v osade bez toho, aby ich nepriateľ spozoroval.

K prvému kontaktu došlo o siedmej hodine rannej. V tom čase si hliadka SASR pripravovala pozorovateľňu v oblasti, o ktorej sa predpokladalo, že je pre milície hlavným prístupovým bodom. Hliadka práve prekonávala asi desať metrov široké riečisko lemované vysokými brehmi a hustou vegetáciou. Člen hliadky Keith Fennel spozoroval skupinu 5-6 mužov snažiacich sa nepozorovane priblížiť a ihneď zaľahol v snahe ukryť sa, no bolo neskoro. Fennell zareagoval ako prvý, pričom streľbou zasiahol troch mužov. Ostatní sa dali na útok. Oddy sa rýchlo presunul na miesto prestrelky, pričom na nepriateľa vypálil niekoľko rán zo svojho granátometu M203 kalibru 40 mm.

Oddy sa snažil nadviazať spojenie s veliteľstvom a informovať o vývoji udalostí. Medzičasom vyslal medika hliadky vyzbrojeného guľometom na druhý breh riečiska. Po pár minútach sa na jeho strane skutočne objavila dvojica milicionárov. Jedného sa podarilo zabiť, no medik s Fennellom (ktorý mu prišiel na pomoc) sa radšej stiahli ku zvyšku hliadky aby zabezpečili lepšiu obranu. Onedlho už čelili asi dvadsiatke útočníkov snažiacich sa o obkľúčenie. Napriek intenzívnej paľbe hliadka SASR nezaznamenala žiadne straty. Jedným z dôvodov bola určite aj mizerná paľba milicionárov. Väčšina nimi vypálených strie len neškodne lietala v relatívné veľkej vzdialenosti od austrálskych vojakov. Oddy si ale uvedomoval, že musí svojich mužov dostať preč. Rozhodli sa pre rýchly prienik z obkľúčenia, no aby sa im to podarilo museli na mieste nechať časť svojej výbavy.

Zakrátko nadviazali vizuálny kontakt s dvojicou vrtuľníkov Blackhawk vyslaných na pomoc. Na ich palubách sa nachádzal austrálsky tím RESPFOR rýchlej reakcie. Oddy označil pozície hliadky dymovnicou. Vhvíľu na to jeden z vrtuľníkov pristál a naložil hliadku. Miesto urýchleného presunu na základňu pristál Blackhawk po chvíli opäť a vyložil troch vojakov, ktorí pozbierali zanechanú výbavu a zbrane mŕtvych milicionárov.

Odhady o počte mŕtvych sa líšia. Podľa oficiálnej správy v boji padli štyria povstalci a štyria boli zranení. Dedinčania hovoria o piatich mŕtvych a trojici zranených. SASR nezaznamenala žiadne straty a ich postup možno označiť za učebnicový príklad práce špeciálnych jednotiek. Svedčí o tom napr. strelecká disciplína jednotky. Za jeden a pol hodiny vystrieľali okolo dvesto nábojov z guľometu Minimi a 68 rán z pušiek M-4, čo je mimoriadne nízky počet. Po boji boli behom niekoľkých hodín do oblasti vyslané ďalšie jednotky OSN s cieľom vyčistiť oblasť, no táto časová medzera stačila milicionárom na to, aby oblasť opustili. Zakrátko sa objavili názory podľa ktorých hrala Indonézia významnú úlohu v príprave prepadu. Následne médiá začali vo zvýšenej miere venovať pozornosť práve zapojeniu Indonézie do konfliktu. SASR vo Východnom Timore potvrdila, že patrí medzi svetovú elitu. Seržant Oddy bol vyznamenaný za velenie v boji.

Reference

Autor článku: Tomáš Beňuš | Vloženo 11. 1. 2009 | Poslední aktualizace 10. 3. 2013