Povstanie v Heráte

Povstanie v meste Herát bolo ozbrojené vystúpenie proti vládnucemu hnutiu Taliban s centrom v meste Herát na severozápade krajiny, ktoré bolo súčasťou vojny v Afganistane. Na príprave povstania sa podielali príslušníci Severnej aliancie v spolupráci s americkými a iránskymi tajnými službami. Zaujímavá bola práve iránsko-americká spolupráca, ktorá prebiehala v časoch vyhrotenia vzájomných vzťahov.

Zo strany USA sa do boja zapojili vojaci pod velením generála Tommyho Franksa. Menovite šlo o príslušníkov jednotiek Rangers a Delta Force. Z iránskej strany sa akcie zúčastnili agenti špeciálnych jednotiek Kuds pod velením generála Jahjá Rahíma Safawího, veliteľa iránskych Revolučných gárd. Severná aliancia mala k dispozícii 5 000 mužov, ktorých viedol známy poľný veliteľ Ismá'íl Chán. Preslávil sa už počas bojov proti sovietskej armáde a do roku 1995 pôsobil ako guvernér Herátu.

Generál Franks a generál Safawí vypracovali plán, podľa ktorého sa v prvej fáze mali iránske jednotky infiltrovať do mesta a podnecovať ľudí k povstaniu. Po vytvorení vhodného prostredia mali do mesta vtrhnúť vojská Severnej aliancie. Na plán dohliadali americkí a iránski plánovači z iránskeho hlavného mesta Teherán.

Letecké útoky začali už 7. októbra. Americké nálety boli namierené proti vojenskej technike, dôležitým prvkom infraštruktúry, ako aj podzemným komplexom. Zasiahnuté bolo aj miestne letisko, na ktorom sa nachádzalo niekoľko bojových lietadiel sovietskej výroby.

Iránskym jednotkám sa podarilo oblasť úspešne infiltrovať, a 12. novembra boli spustené akcie namierené proti Talibanu. To poskytlo možnosť bojovníkom Severnej aliancie sprevádzaných americkými špeciálnymi jednotkami dostať sa do mesta. Taliban sa ani nepokúšal udržať si kontrolu nad mestom a stiahol sa do hôr na iránskych hraniciach, pričom za sebou zanechal veľké množstvo vojenského materiálu. Do zajatia padlo aj niekoľko zahraničných bojovníkov z Čečenska a rôznych arabských krajín.

Po ústupe Talibanu prepukli v meste oslavy. Ismá'íl Chán dal milosť všetkým bojovníkom Talibanu ktorí sa vzdajú, no zároveň ich varoval pred návratom k nepriateľovi. Chán bol opäť vymenovaný za guvernéra, no vo funkcii zotrval len do roku 2004, keď ho odvolal afganský prezident Hámid Karzáí. Toto rozhodnutie sa stretlo s nevôľou obyvateľov, ktorá vyústila až do násilných protestov.

Pôvodný článok publikovaný na: http://sk.wikipedia.org/wiki/Povstanie_v_Her%C3%A1te

Autor článku: Tomáš Beňuš | Článok vložený 12. 05. 2014