Operácia Ochranný štít

Operácia Ochranný štít (hebr. מבצע חומת מגן‎, Mivtza Homat Magen, ang. Operation Defensive Shield, resp. Operation Defensive Wall) predstavovala zákrok izraelskej armády na území Západného brehu Jordánu. Došlo k nej v roku 2002 počas Druhej intifády a šlo o najväčšiu vojenskú operáciu v oblasti od skončenia Šesťdňovej vojny v roku 1967. Cieľom bolo zastaviť palestínske útoky (predovšetkým samovražedné atentáty) na izraelské ciele. O spustení operácie bolo definitívne rozhodnuté po útokoch z 27. marca 2002 v izraelskom meste Netanja pri ktorom okrem samovražedného útočníka zahynulo ďalších 30 ľudí.

Operácia bola spustená o dva dni neskôr. Prvým cieľom bolo mesto Ramalláh kde bol umiestnený do domáceho väzenia palestínsky predák Jásir Arafát. V krátkom slede nasledoval izraelský postup do ďalších veľkých miest. 1. apríla vnikli vojaci do miest Tulkarm a Qalailja, ďalší deň do Betlehema a o deň neskôr do miest Jenin a Nábulus. Od 3. do 21. apríla bol v oblasti silne obmedzený pohyb civilistov ako aj zahraničných pracovníkov, či už šlo o novinárov alebo humanitárnych pracovníkov.

Správa OSN o operácii upozorňovala na vážne dopady ktoré mala operácia na tamojších civilistov. Boje prebiehali v husto obývaných oblastiach a došlo aj k nasadeniu ťažkých zbraní. Operácia skončila 3. mája 2002, no bola nasledovaná ďalším izraelskými aktivitami v oblasti. Operáciu možno považovať za izraelský úspech, keďže sa podarilo obmedziť aktivity povstalcov. Informácie o počte mŕtvych Palestínčanov sa značne líšia. Britský denník The Guardian hovorí až o 500 zabitých.

Pôvodná článok publikovaný na: http://sk.wikipedia.org/wiki/Oper%C3%A1cia_Ochrann%C3%BD_%C5%A1t%C3%ADt

Autor článku: Tomáš Beňuš | Článok vložený 10. 05. 2014