Indonézska invázia do Acehu (2003 - 2004)

Operation Focus
Indonéští vojáci při invazi do Acehu. (Zdroj: News.BBC.co.uk.)

Operácia indonézskej armády proti povstalcom z GAM (acehskí povstalci) bola spustená 19. mája 2003 a trvala takmer rok. Útok nasledoval po vypršaní dvojtýždňového ultimáta počas ktorého mali povstalci možnosť pristúpiť na podmienky indonézskej vlády. Tí ale odmietli, a armáda spustila najväčšiu operáciu od invázie do Východného Timoru z roku 1975. Boje boli utlmené až po ničivej prílivovej vlne ktorá zasiahla oblasť.

Ultimátum bolo predložené 28. apríla. USA, Japonsko a EÚ naliehali na obe strany aby sa vyhli ozbrojeným zrážkam a pristúpili na rokovania ktoré sa mali uskutočniť v Tokiu. Povstalci ale návrh odmietli. 16. mája Indonézia zopakovala, že ide o ich poslednú ponuku. Povstalci ale na výzvu nereagovali a obvinili Indonéziu, že ich vyslanci boli zatknutí na ceste do Tokia.

Po polnoci 18. mája prezidentka Megawati Sukarnoputri vydala rozkaz na začatie invázie. Zaviedla trest smrti a v oblasti vyhlásila polročný vojenský výnimočný stav. Na operácii sa zúčastnilo okolo 30 000 vojakov a 12 000 policajtov. V júni Indonézia oznámila svoj zámer prideliť každému obyvateľovi Acehu identifikačnú kartu na základe ktorej by odlíšili povstalcov od civilistov. Humanitárne organizácie boli z oblasti vypovedané s tým, že pomoc bude distribuovaná cez Jakartu. V máji 2004 bol výnimočný stav zmenený na civilný výnimočný stav. Indonézia hlásila z oblasti úspechy a tisíce členov GAM mali byť chytení či sa mali vzdať.

No ako ani žiadna iná, ani táto vojna nebola “čistá“. Predpokladá sa, že od mája 2003 zomrelo približne 2 000 ľudí. Aj keď vláda trvá na tom, že väčšinou sa jedná o povstalcov, humanitárne organizácie, ako aj špeciálna vládna komisia, tvrdia o tom, že väčšinu mŕtvych predstavujú civilisti. Je len ťažko povedať, či povstalci zneužívali prítomnosť civilistov, alebo armáda postupovala neadekvátne, a to aj vďaka tomu, že humanitárne organizácie mali skomplikované pôsobenie v oblasti. Invázia mala za následok utečeneckú vlnu do Malajzie. Niekoľkí príslušníci indonézskej armády boli súdení, no výsledky súdov sú sporné.

Autor článku: Tomáš Beňuš | Článek vložen 18. 6. 2008