Bitka o Karbalskú medzeru

Bitka o Karbalskú medzeru sa odohrala začiatkom apríla 2003 a bola súčasťou vojny v Iraku. Priechod pri Karbalá’ je oblasť dlhú 30 – 40 km, ktorá je na západe ohraničená jazerom Razáza a na východe riekou Eufrat. Podľa predpokladov irackých veliteľov išlo o kľúčovú oblasť pri ceste smerom na Bagdad, takže bola bránená jednými z najlepších jednotiek irackej Republikánskej gardy. Americký útok začal intenzívnymi leteckými údermi po ktorých nasledovali útoky mohutných obrnených formácií ktoré obkľúčili iracké vojská a následne ich zničili.

Priechod bol pôvodne bránený dvoma divíziami Republikánskej gardy. Spojenci ale už istý čas vykonávali diaľkové údery na severe Iraku v snahe presvedčiť nepriateľa, že hlavný útok bude vedený 4. pešou divíziou z tureckého územia. Tento plán vyšiel, čo dokazuje aj počínanie syna Saddáma Husajna Kusaja, ktorý ešte 2. apríla trval na tom, že útok z juhu má za účel zmiasť iracké velenie. Generálporučík Ra'ad al-Hamdání zodpovedný za vojská v oblasti dostal rozkaz presunúť jednotky na sever od Bagdadu. Ten protestoval a tvrdil, že ak svoje jednotky presunie americké vojská budú behom 48 hodín pri Bagdade. Jeho námietkam ale nik nevenoval pozornosť.

Američania pokračovali v postupe a v meste Musajjib sa prebojovali k brehom Eufratu. Panovali obavy z irackého chemického útoku, no k tomu nedošlo. Vojaci následne prekročili rieku a dobyli dôležitý most al-Kaed skôr, než ho Iračania vyhodili do vzduchu. Generálporučík Hamdání dostal rozkaz k protiútoku. Opäť tvrdil, že to nie je možné a chcel vytvoriť obrannú líniu pozdĺž rieky Usfija, no nakoniec bol prinútený spustiť protiútok.

10. obrnená brigáda divízie Medina a 22. obrnená brigáda divízie Nebuchadnesar podporované delostrelectvom sa pokúsili o dobytie amerického predmostia v meste Musajjib. Avšak americké jednotky útok bez väčších problémov odrazili. Nasledujúci deň spojenecké lietadlá a vrtuľníky spustili intenzívny útok na zvyšné jednotky Republikánskej gardy. Bolo zničené veľké množstvo vojenského materiálu a nepriateľské vojská sa ako celok rozpadli. Ku koncu dňa jednotky 3. pešej divízie dobyli veliteľstvo generálporučíka Hamdáního. Američania zabili okolo 230 – 300 irackých vojakov, pričom sami neprišli ani o jediného muža.

3. apríla ešte stále pokračovali boje v okolí Musajjib, no 3. pešia divízia pokračovala ďalej a dobyla bagdadské medzinárodné letisko. Avšak pred prienikom do hĺbky mesta chceli americkí velitelia vyčistiť okolie mesta. To znamenalo predovšetkým zničiť divíziu Medina, ktorá stále kontrolovala časť územia na juh od mesta. Podľa plánu mali americké vojská zaútočiť na postavenia Mediny zozadu. 2. brigáda 3. pešej divízie pod velením plukovníka Davida Perkinsa dostala za úlohu obsadiť cieľ Saints, oblasť medzi diaľnicami č. 1 a 8. Ani tu Iračania nedokázali spôsobiť Američanom vážnejšie straty, jeden americký vojak bol zranený a jeden tank M1 Abrams bol poškodený.

Následne dostala 2. brigáda povel pokračovať smerom na juh kde sa nachádzali zvyšky 2. a 10. brigády divízie Medina. Podľa dostupných informácií malo byť 80% techniky týchto jednotiek zlikvidovaných, no ako sa ukázalo šlo o hrubý omyl. Iračania presunuli svoju techniku z pripravených obranných postavení a skryli ju v zastavaných oblastiach a vegetácii. Pred náletmi sa im podarilo zachrániť stovky kusov ťažkej techniky. No i tak sa im nepodarilo silný americký útok odraziť a väčšina irackých vojakov opustila bojisko bez boja. Divízia Medina následne prakticky prestala existovať.

Priechod pri Karbalá’ bol bez väčších problémov ovládnutý americkými jednotkami, a to aj napriek tomu, že proti ním stáli jedny z najlepších irackých jednotiek. Útoku na Bagdad už nič nebránilo. Nasledujúci deň plukovník Perkins viedol prvý obrnený útok do mesta. Bagdad padol v priebehu niekoľkých dní.

Pôvodná článok publikovaný na: http://sk.wikipedia.org/wiki/Bitka_o_Priechod_pri_Karbal%C3%A1%E2%80%99

Autor článku: Tomáš Beňuš | Článok vložený 09. 05. 2014