Americký nájazd na iracký komplex v oblasti Al Qadisiyah (2003)


>> View Larger Map.

23. marca 2003, v období skorej fázi operácii Iracká sloboda, bola spojená jednotka amerických špeciálnych síl poverená, aby vykonala úder na priestory v oblasti Al Qadisiyah. Existovalo totiž podozrenie, že sa tu nachádzajú chemické zbrane.

Útočná jednotka bola poskladaná z členov viacerých amerických špeciálnych jednotiek. Presun na miesto určenia zabezpečili vrtuľníky 160th SOAR. Útočný oddiel bol poskladaný z jednotiek Delta force a DEVGRU (súčasť Navy SEAL). Podporu im poskytoval oddiel Rangers. Dohromady bolo nasadených 14 vrtuľníkov, z toho dva MH-6 Little Bird, na ktorých boli odstrelovači z Delty, dva AH-6 s guľometmi a raketami, 4 MH-60K “Kilo“ Blackhawk s Rangermi, dva MH-60L DAP a 4 MH-47 Chinook, pričom v dvoch bol útočný oddiel a v dvoch rezervné jednotky.

Ako prvé sa na miesto dostavili MH-6 s odstrelovačmi, ktorí ihneď začali s prieskumom oblasti, pretože sa očakávala prítomnosť irackej armády. Hneď za nimi boli AH-6, ktoré im v prípade potreby mohli kryť chrbát. Nasledovali MH-60K s Rangers. Tí boli vysadení na vytipovaných pozíciách v okolí komplexu. Ich úlohou bolo zaistiť perimeter a poskytovať po celú dobu krytie útočnému tímu (s týmto scenárom sa stretávame často, jedným z najznámejších prípadov spolupráce Rangers a špeciálnych jednotiek bolo pôsobenie v Somálsku v roku 1993, pričom jedna neúspešná operácia bola opísaná v knihe Black Hawk Down a neskôr sfilmovaná).

Následne došlo k prvému stretu s nepriateľom, keď sa Rangers dostali pod paľbu prichádzajúcu z okolitých budov. Tá bola potlačená za podpory raketovej paľby z AH-6. Po tom, ako AH-6 a odstrelovači potlačili odpor na zemi, prišli na scénu dva vrtuľníky Chinook, ktoré pristáli v tesnej blízkosti cieľa. Ihneď vtrhli do komplexu a systematicky prehľadávali všetky budovy.

V prvej fáze boja boli zranení len dvaja vojaci – jeden Ranger bol zasiahnutý počas toho ako opúšťal vrtuľník, a jeden príslušník SOAR z paluby vrtuľníka Chinook bol zasiahnutý do čeľuste. Obaja zranení boli urýchlene prevezení na neďaleké provizórne letisko, kde sa nachádzal tím zdravotníkov na špeciálne upravenom lietadle C-130. Na tejto pristávacej zóne boli zároveň odstavené aj vrtuľníky Chinook a Blackhawk, ktoré čakali pokiaľ budú opäť povolané do boja.

Medzičasom sa Rangers dostali do ťažkého boja s nepriateľom. Dva vrtuľníky MH-60L DAP im poskytovali palebnú podporu. Ku komplexu sa blížilo niekoľko vozidiel, a ani po výstražnej paľbe sa nezastavili. Následne na nich vrtuľníky spustili paľbu protitankovou muníciou kalibru 30 mm z ich kanónov M230, čo ich postup zastavilo.

Nakoniec sa teda Rangers s leteckou podporou podarilo zadržať iracké vojská v dostatočnej vzdialenosti, vďaka čomu mali muži z Delta Force a DEVGRU dostatok času prehľadať komplex. Keď boli so svojou prácou hotoví, zavolali príslušníci Delty vrtuľníky Chinook, ktoré ich vyzdvihli. Keď boli Chinook v bezpečí, prileteli 4 Blackhawk a odviezli Rangerov. Tí strávili na bojisku dohromady okolo 45 minút.

Operácia bola ukážkovým príkladom perfektne zvládnutej operácie. Americké špeciálne jednotky dokázali bez vážnejších strát či škôd operovať v hĺbke nepriateľského územia a splniť svoju misiu. Doposiaľ neboli oficiálne zverejnené informácie o tom, čo sa v komplexe našlo.

Referencie

Autor článku: Tomáš Beňuš | Článek vložen 11. 5. 2010