Operácia Viking Hammer

Spojenie irackého režimu Saddáma Husajna a teroristických skupín bolo považované za jeden z hlavných dôvodov invázie do Iraku v roku 2003. Aj keď sa nepodarilo dôveryhodne preukázať takéto spojenie, ostávalo faktom, že na území Iraku pôsobili teroristické organizácie aj pred inváziou spojeneckých vojsk. Domovom pre organizáciu jednu z nich, Ansar al-Islam, ako aj niekoľko jej menších spojencov, sa stala časť severoirackého Kurdistanu, ktorú okupovali a úspešne bránili pred kurdskými milíciami. Niet divu, že americké jednotky upriamili svoju pozornosť na ničenie tejto potencionálne nebezpečnej enklávy ešte počas samotných bojov s irackou armádou. Operácia zameraná na likvidáciu teroristov v Kurdistane dostala názov Viking Hammer.

Skupina Ansar al-Islam začala byť v irackom Kurdistane aktívna okolo decembra 2001. Časť jej členov predstavovali veteráni bojov v Afganistane, ku ktorým sa pridalo niekoľko miestnych kurdských rekrutov, no vo svojich radoch mala aj niekoľko zahraničných bojovníkov z rôznych krajín. Medzi rokmi 2001 a 2003 zvádzala boje s kurdskými milíciami, pričom sa jej podarilo získať kontrolu nad mestom Halabdža a jeho okolím. CIA sa už v tomto období intenzívne zaujímala o túto oganizáciu, pričom podľa získaných informácií sa mala mimo iného venovať aj výrobe chemických zbraní a jedu ricínu.

Plán invázie do Iraku bol značne poznačený tureckým nesúhlasom s poskytnutím svojho územia odkiaľ mama zaútočiť americká 4. pešia divízia. Táto zmena zasiahla aj plánovaný útok proti Ansar al-Islam. Reakciou bolo vytvorenie zmiešanej operačnej skupiny, ktorej súčasťou boli agenti CIA zo Special Activities Division a členovia 10. skupiny špeciálnych síl. Zoskočili na území severného Iraku kde sa spojili s kurdskými milíciami známymi ako Pešmerga. Celkový plán operácií na severe Iraku počítal s postupom kurdských a amerických síl na juh kde mali čeliť irackým vojskám, no najprv bolo nutné zlikvidovať práve enlávu ovládanú Ansar al-Islam a zabezpečiť tak zázemie pre ďalší postup.

Bojovníci Ansar al-Islam boli rozmiestnení na niekoľkých kopcoch, ktoré im umožňovali dobre monitorovať dianie v oblasti, avšak tento postup bol uplatniteľný skôr proti im pôvodným protivníkom z radov kurdských milícií. Pre americké letectvo predstavovali ľahký a lákavý cieľ. Strely s plochou dráhou letu zasiahli svoje ciele 21. marca, pričom podľa plánu mal byť útok z neba nasledovaný ihneď pozemným útokom. K tomu ale nedošlo, keďže väčšina síl ešte nebola na mieste. Preto bol pozemný útok posunutý až na 28. marca. Plán počítal s postupom kurdských bojovníkov zo štyroch smerov, pričom každá skupina mala byť sprevádzaná členmi amerických špeciálnych jednotiek a agentami CIA. Hneď na začiatku bojov sa vzdala jedna z dvoch organizácií napojených na Ansar al-Islam, pretože počas náletov z 21. marca stratila stovku mužov a zvyšok stratil chuť do boja.

Útok vedený z juhu sa stretol s tvrdým odporom a na jeho zlomenie bola povolaná letecká podpora. Americkí operatívci tlačili na rýchly postup, čoho výsledkom bolo dobytie mesta Gulp o niekoľko hodín skôr, ako bolo plánované. Väčšina nepriateľských bojovníkov sa stiahla do mesta Sargat. Pri postupe k tomuto mestu boli útočníci na tri hodiny zastavení intenzívnym mínometným a guľometným ostreľovaním. Situáciu komplikoval výpadok rádiového spojenia kvôli vysokým okolitým horám, čo znemožňovalo požiadať o pomoc ostatné jednotky alebo leteckú podporu. Namiesto toho americkí vojaci umne využili svoju odstrelovaciu pušku M82 Barrett na likvidáciu palebných postavení nepriateľa, zatiaľčo ich kurdskí spojenci presunuli do oblasti ťažšie delostrelecké zbrane. Pod paľbou odstrelovača a kurdského delostrelecva boli obrancovia nútení sa z mesta stiahnuť. Tí sa presunuli do kopcov a lesov v okolí, kde sa ich pokúsili americkí a kurdskí vojaci prenasledovať, no boli opäť brzdení paľbou bojovníkov Ansar al-Islam, kvôli čomu ešte pred zotmením opäť požiadali o leteckú podporu.

Ďalší deň prenasledovanie bojovníkov Ansar al-Islam pokračovalo až k iránskym hraniciam. Časť bojovníkov sa pokúsila hranice prekročiť, no nie všetkým sa to podarilo. Navyše po prekročení hraníc boli zadžaní Iráncami a minimálne časť z nich bola vypovedaná späť do Iraku, kde ich pochytali kurdské milície. No napriek tomu kurdskí predstavitelia trvali na tom, že časť členov Ansar al-Islam našla v Iráne bezpečné útočisko.

Operácia Viking Hammer umožnila zabezpečiť kurdských jednotiek a následne ich postup smerom na juh. Podľa zverejnených informácií sa americkým vyšetrovateľom podarilo v meste Sargat nájsť stopy ricínu a rôznych chemikálií, ako aj manuálov na výobu chemických zbraní. Traja členovia špeciálnych síl boli vyznamenaný Striebornou hviezdou za svoje zásluhy počas bojov. Taktiež niekoľko členov CIA dostalo málokedy udeľovanú Spravodajskú hviezdu. Ansar al-Islam prežila a neskôr sa zapojila do bojov v Iraku, ako aj Sýrii, no trvalo jej dlho kým sa spamätala z ťažkej porážky, ktorú utŕžila v samom počiatku vojny v Iraku.

Zdroje: http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Viking_Hammer

Autor článku: Tomáš Beňuš | Článov vložený 16. 06. 2014