Pokus o atentát na Saddáma Husajna (2003)

Mh-53J Pavelow III
Vrtuľník Mh-53J Pavelow III často používaný pri špeciálnych operáciách. (Zdroj: Special Operations.com.)

Začiatok vojny v Iraku sa niesol v znamení tvrdých leteckých úderov ktoré boli súčasťou kampane “Šok a hrôza“ a bleskových manévrov koaličných vojsk. Menej známe je nasadenie príslušníkov rôznych špeciálnych jednotiek a agentúr, ktorí pôsobili na území nepriateľa dlho pred oficiálnym začiatkom vojny.

Jedným z prvoradých cieľov na začiatku vojny bolo zlikvidovanie najvyššieho velenia a čelných predstaviteľov režimu, čo samozrejme obnášalo aj prezidenta Saddáma Husajna. Rozviedka venovala značné prostriedky a čas na to, aby našla spôsob, ako naňho zaútočiť. Nakoniec agenti prišli s informáciami, podľa ktorých sa Saddám pravidelne stretáva s niektorými ďalšími hodnostármi v jednej bagdadskej reštaurácii. Takúto príležitosť si nemohli nechať ujsť. A prečo bolo také dôležité zlikvidovať Saddáma? Je málo známym faktom, že spojenci sa snažili ešte pred vojnou skontaktovať irackých generálov, aby sa vzdali so svojimi jednotkami bez boja. Možno by mnohí aj pristúpili, keby nemali obavy. Pred vojnou mal moc ešte stále pevne v rukách Saddám Husajn. Ak by bol odstránený, generáli by možno ochotnejšie diskutovali o kapitulácii. V tom čase ešte nik nevedel, koľko problémov narobia dezertéri, ktorí so sebou zobrali obrovské množstvo vojenského vybavenia a zásob.

No aj bez toho bolo odstránenie Saddáma priam principiálnou záležitosťou. Plán bol jednoduchý: vysadiť pri Bagdade špeciálnu jednotku, tá nájde Saddáma, zameria ho, a bombardér naňho zhodí najväčšiu bombu, akú nájdu. V praxi to samozrejme bolo o niečo komplikovanejšie.

Misiu mal na starosti šesť členný tým Delta Force. Ten bol z Kuvajtu prepravený na palube vrtuľníka MH-53J Pavelow III, ktorý si medzi špeciálnymi jednotkami vyslúžil dobré meno. Najmocnejšou zbraňou akú jednotka mala bol laserový zameriavač SOFLAM a rádio s utajeným spojením. Za nimi vzlietol ďašlí stroj rovnakého typu, na ktorom bol tým špecialistov amerického letectva. Tí mali v prípade potreby zabezpečiť núdzovú evakuáciu.

Samozrejme najväčší problém bol prelet irackým územím bez spozorovania. Piloti lietali tak nízko, ako to len bolo možné, a vyhýbali sa stanoviskám irackej PVO o ktorých vedeli. Nakoniec úspešne doleteli na miesto výsadku. Vrtuľník pristál uprostred púšte, a jednotka Delty zaujala obranné postavenia a čakala, kým vrtuľník odletí.

Potom sa jednotka presunula na miesto, kde sa mala stretnúť s agentmi málo známej, no mimoriadne dôležitej agentúry ktorá sa volá jednoducho Activity (presnejšie Intelligence Support Activity - ISA). Tým Activity pôsobil v Bagdade už dlhú dobu, a pripravoval zázemie pre podobné operácie. Zabezpečil niekoľko bezpečných úkrytov, dopravu, pripravil falošné dokumenty či vyhľadával ciele.

Muži z ISA boli oblečení ako irackí civilisti. Prišli na dvoch mercedesoch. Vyzdvihli tým Delty a bezpečne sa vrátili do Bagdadu. Potom zaviedli jednotku k reštaurácii, o ktorej sa domnievali, že sa tam konajú stretávky vysokých hodnostárov strany Baas, a kde by sa mali v dohľadnej dobe opäť stretnúť. Delta si vybudovala pozíciu na streche budovy ktorá bola v rovnakom bolku ako samotná reštaurácia.

A skutočne za krátko sa objavil konvoj vládnych vozidiel vrátane takých, aké používal Saddám. Všetko šlo podľa plánu. Keď vošli dnu jeden z členov týmu označil reštauráciu laserovým značkovačom. Ďalší člen týmu nadviazal spojenie s bombardérom B-2 ktorý krúžil nespozorovaný nad mestom. Cieľ bol potvrdený, a žiadali o útok. Američania nenechávali nič na náhodu. Použili bombu známu ako Bunker Buster, ktorá bola expresne vyvinutá počas prvej vojny v zálive. O dve minúty už nebolo po reštaurácii ani pamiatky.

Chaos ktorý vznikol umožnil týmu Delta Force bez problémov opustiť cieľovú oblasť. Tým Activity zabezpečil transport na miesto vyzdvihnutia, odkiaľ ich vyzdvihol vrtuľník. Po technickej stránke Delta splnila svoju misiu výborne. Šlo priam o ukážkovú akciu. No ako viete, nemohla uspieť, keďže Saddám prežil. Možno sa podarilo zlikvidovať niekoľko predstaviteľov režimu, no či už došlo k pochybeniu rozviedky, alebo proste nemali šťastie – Saddám sa v reštaurácii nenachádzal.

Autor článku: Tomáš Beňuš | Článek vložen 27. 12. 2009