Útok na Airbus A300

Airbus A300
DHL Airbus A300. (Zdroj: Wikipedia.)

K udalosti došlo 22. novembra 2003. Nákladné lietadlo typu Airbus A300 patrilo spoločnosti DHL Aviation. Krátko po vzlietnutí z bagdadského medzinárodného letiska bolo lietadlo zasiahnuté protilietadlovou strelou. Raketa zasiahla špičku ľavého krídla. Zásah vyradil hydrauliku. Najbližšia palivová nádrž 1A bola v čase štartu úplne plná paliva. To ale neviedlo k explózii, ako by mnohí očakávali, nakoľko v nej neboli žiadne potrebné výpary. Nádrž bola poškodená a pretekala.

Posádka stroj ihneď obrátila a nasmerovala ho na bagdadské letisko. Trojčlenná posádka sa musela pokúsiť s poškodeným lietadlom o núdzové pristátie, pričom lietadlo bolo do značnej miery neovládateľné kvôli poškodenej hydraulike.

Lietadlo vzlietlo v skorých ranných hodinách z bagdadského letiska a malo namierené na Bahrajnské medzinárodné letisko. Posádku tvorila skúsená trojica dvoch Belgičanov (kapitán Eric Gennotte a prvý dôstojník Steeve Michielsen) a jedného Škóta (letový inžinier Mario Rofail).

O tom, že lietadlá štartujúce z letiska sú vystavené permanentnému riziku sa vedelo. Posádka to neignorovala, a hneď po štarte začala s lietadlom prudko stúpať aby sa dostala z dostrelu z ramena odpaľovaných protilietadlových rakiet. No i tak sa lietadlo vo výške okolo 2 500 metrov stalo terčom útoku. Explózia hlavice poškodila lietadlo a spôsobila požiar. Všetky tri hydraulické systémy stratili tlak a posádka stratila kontrolu nad lietadlom. Lietadlo začalo vykonávať priam akrobatické kúsky, keď raz letelo k zemi, a behom chvíle sa otočilo smerom k nebu v snahe skorigovať let. Chvíľu to vypadalo tak, že už nič nezabráni zopakovaniu tragédie letu 232 United Airlines, keď lietadlo v podobnej situácii, aj keď nie po zásahu raketou, havarovalo. Avšak muži na palube sa ukázali byť tými správnymi na správnom mieste. Po asi desiatich minútach pokusov sa im podarilo ako-tak stabilizovať let lietadla. Dokázali vykonávať otáčky, klesať a stúpať, no nie s potrebným citom. Muselo to ale stačiť na pristátie. Vykonali pravotočivú otočku a namierili lietadlo k bagdadskému letisku.

Nakoľko ľavé krídlo bolo poškodené a došlo k úbytku paliva, Rofail musel pozorne sledovať prístroje. Keď dôjde k strate paliva na ľavej strane, letový inžinier musí previezť do motorov palivo z pravej strany bez strany výkonu. Na jeho presnej práci záviseli teraz životy posádky.

Piloti sa zatiaľ pripravovali na pristátie na dráhe 33R. Lietadlo ale zanášalo doprava, preč od chceného kurzu. Padlo tak rozhodnutie pristáť na kratšej dráhe 33L. viditeľnosť bola našťastie skvelá, a tak mohli piloti s prehľadom kontrolovať klesanie. Vedeli, že musia potlačiť svoje podvedomie, a počkať s priškrtením brzdiacich klapiek až do chvíle keď sa dotknú zeme, inak by riskovali, že nos alebo krídlo lietadla sa zaborí do zeme čo by mohlo mať fatálne dôsledky. Vo výške okolo 120 metrov prízemné turbolencie narušili krehkú stabilitu lietadla a naklonili pravé krídlo. Vďaka rýchlej reakcii posádky sa podarilo situáciu zvládnuť, no lietadlo rolovalo mimo ideálnu stopu. Jakmile bolo lietadlo na zemi posádka sa snažila čo najskôr bezpečne zastaviť, no lietadlo aj tak zišlo k dráhy. Stroj sa valil po piesku a tiahol za sebou prachovú stopu. Lietadlo úplne zastalo až po tisíc metroch.

Všetci na palube našťastie prežili. Posádka musela použiť na opustenie lietadla únikové nafukovacie kĺzačky. Samozrejme sa posádky zmocnili obavy z explózie a snažili sa čo najskôr dostať preč od lietadla. To ale nebolo jediným rizikom ktoré na nich číhalo. Nachádzali sa totiž uprostred mínového poľa z ktorého ich musela vyviesť ostraha letiska.

Organizácia Guild of Air Pilots and Air Navigators založená v roku 1929 ocenila členov posádky cenou Gordon-Burge Memorial Award. Táto cena je udeľovaná posádkam lietadiel, ktoré zachránili životy pasažierov, svoje lietadlá, alebo prispeli nejakým spôsobom k bezpečnosti letovej prevádzky či lietania ako takého. Toto ocenenie je udeľované každý rok, a je udeľované len za mimoriadne zásluhy. Udelenie takéhoto vysoko ceneného vyznamenania je dôkazom neobyčajného výkonu ktorý posádka podala.

To ale nebolo jediné ocenenie ktorého sa posádka dočkala. Cena Flight Safety Foundation Professionalism Award in Flight Safety bola ďalším významným ocenením udeleným posádke za „neobyčajné pilotovacie schopnosti pri vedení svojho lietadla k bezpečnému pristátiu po zásahu raketou ktorý nasledoval po vzlete z Bagdadu v Iraku“.

Kapitán Eric Gennote dostal v máji rok 2006 príležitosť si let zopakovať, pravda za výrazne bezpečnejších podmienok. Spolu s testovacím pilotom firmy Airbus Armandom Jacobom si pripravili pre Toulusskú vetvu Royal Aeronautical Society prezentáciu s názvom „Bezpečné pristátie A300 bez kontroly letu“.

Okrem krídla boli zničené aj obe motory lietadla. Lietadlo po tejto ťažkej skúške nebolo súdené znova vzlietnuť. O incidente sa začali viesť nekonečné debaty. Pre posádku to bola obrovská psychická skúška v ktorej by zďaleka nie všetci obstáli. Letový inžinier Mario Rofail po tomto lete opustil remeslo. Príslušník vojenskej polície amerického letectva ktorý riskoval svoj život a bežal cez mínové pole aby zachránil posádku sa volal Steven E. Klunk. Bežal k horiacemu lietadlu, a vyviedol trojicu mužov do bezpečia k svojmu autu, čím im pravdepodobne zachránil život. Za tento čin nebol nikdy vyznamenaný...

Autor článku: Tomáš Beňuš | Článek vložen 29. 9. 2008