Operácia Dúha

Operácia Dúha (hebr. Mivtza Keshet Be-Anan, מבצע קשת בענן ) predstavovala akciu izraelskej armády prebiehajúcu v dňoch 18. – 23. mája 2004 na území pásma Gazy. Cieľom útokov bola infraštruktúra teroristických skupín, ako aj pašerácke tunely, cez ktoré boli do oblasti pašované zbrane. Práve obavy z prepašovania sofistikovanejších zbraní, ako sú protilietadlové rakety Strela-2 (v kóde NATO SA-7 Grail) či protitankových striel Maljutka (AT-3 Sagger), boli jedným z hlavných motívov operácie. Operácii Dúha predchádzali povstalecké útoky, pri ktorých zahynulo trinásť izraelských vojakov.

11. a 12. mája 2004 došlo k útokom na dva obrnené transportéry izraelskej armády. Obe útoky sa odohrali neďaleko mesta Rafah v blízkosti egyptských hraníc. Útoky si vyžiadali životy dovedna jedenástich izraelských vojakov. Útočníci použili na prepravu k miestu útoku sanitky organizácie UNRWA, pracujúcej pod záštitou OSN. Tento fakt potvrdzuje aj video zverejnené agentúrou Reuters, ako aj vyjadrenie izraelského ministra obrany Shaula Mofaza v rozhovore pre izraelský denník Haaretz. Tento scenár bol potvrdený aj samotnými predstaviteľmi UNRWA, avšak šoféri sanitiek mali byť k spolupráci donútení pod hrozbou smrti.

18. mája prenikli do mesta Rafah ťažké bojové vozidlá pechoty Achzarit podporované tankami a vrtuľníkmi. Buldozéry D9 vytvorili pieskové valy okolo mesta v snahe ho izolovať. Ženijné jednotky mali následne rozšíriť pásmo pozdĺž egyptských hraníc, v ktorom izraelské jednotky pátrali po pašeráckych tuneloch, avšak plán by vyžadoval zbúranie veľkého počtu civilných stavieb. Z tohoto dôvodu sa velenie rozhodlo pre iný postup.

Počas operácie sa izraelským vojakom podarilo zajať niekoľko hľadaných osôb. Proti obrneným jednotkám bolo smerovaných niekoľko bombových a raketových útokov. Izraelskí vojaci sa snažili správať k civilistom otvorene a vyzývali ich ku komunikácii. Avšak radikáli na civilistov, ktorí boli v kontakte s izraelskými vojakmi údajne strieľali, pričom mali byť zabité dve deti. Armáda tvrdí, že má k dispozícii zábery z tejto udalosti, avšak doposiaľ neboli zverejnené.

Hlavná pozornosť izraelskej armády bola venovaná oblasti Tel Es-Sultan. To mnohých Palestínčanov prekvapilo, keďže sa nachádzala relatívne ďaleko od egyptských hraníc. V tretí deň bojov prenikli vojaci do oblasti Brazil, kde bolo v dôsledku bojov zničených viacero budov vrátane tamojšej ZOO. Podľa armády bolo počas operácie zabitých 41 ozbrojencov a 12 civilistov, pričom časť civilných obetí pripisovali nástrahám, ktoré používali ozbrojenci. Podľa palestínskych zdrojov zomrelo 44 ľudí a 120 bolo zranených. 25. mája sa väčšina vojsk stiahla a boli uvolnené aj barikády okolo mesta. No v Rafahu naďalej zostal malý kontingent izraelských vojsk. Oficiálne sa operácia skončila 1. júna.

Za najspornejší bod celej operácie sa považuje streľba izraelských vojsk na protestujúci dav. Niekoľko stoviek osôb sa blížilo k izraelským pozíciám a časť z nich sa nezastavila ani po opakovaných výzvach. Následne bolo vystrelených niekoľko striel z izraelského tanku. Paľba si vyžiadala desať obetí, a to aj napriek tomu, že nebola vedená priamo do davu. Pôvodné informácie z palestínskych zdrojov hovorili o 22 mŕtvych, no neskôr bolo toto číslo znížené na 10, čo potvrdil aj Červený kríž. Podľa izraelskej armády bolo zabitých len sedem ľudí, z toho piati mali byť ozbrojení. Proti tomu sa stavajú očití svedkovia, podľa ktorých v dave neboli žiadni ozbrojenci. Podľa jednej z variánt, s ktorou pracovala izraelská armáda, bola paľbou zasiahnutá nastražená výbušnina, ktorú tam umiestnili radikáli.

Presný počet zabitých osôb nie je známy, podľa zdroja sa pohybuje okolo 50–70. Vážne škody utrpela civilná infraštruktúra. Boli zničené cesty a kanalizácia, zbúraných bolo niekoľko desiatok budov, v dôsledku čoho zostali stovky civilistov bez strechy nad hlavou.

Pôvodný článok publikovaný na: http://sk.wikipedia.org/wiki/Oper%C3%A1cia_D%C3%BAha

Autor článku: Tomáš Beňuš | Článok vložený 12. 05. 2014