Operácia Marlborough

Vojaci účastniaci sa operácie Red Wing
Puška L115, rovnaká aká bola použitá počas operácie Marlborough . (Zdroj: wikipedia.org.)

Operácia Marlborough je kódové označenie operácie vykonanej členmi britskej špeciálnej jednotky SAS v irackom Bagdade v júli 2005. Šestnásťčlenný tím SAS mal za úlohu zlikvidovať trojicu samovražedných atentátnikov, ktorí plánovali spáchať atentáty na kaviarne a reštaurácie navštevované členmi irackých bezpečnostných síl. Ich zámer bol odhalený dvojitými agentami pracujúcimi pre britskú MI6 a americkú CIA.

Súčasťou týmu bola štvorica odstrelovačkých tímov (patriacich k Task Force Black), pričom každý tím bol vyzbrojený odstrelovacou pušku L115AWM kalibru .338 Lapua. Únikové trasy pre prípad potreby rýchleho opustenia oblasti zaisťoval zvyšok tímu. Zálohu predstavovala Task Force Red zložená z členov britskej Special Forces Support Group.

Spravodajci boli schopní idendifikovať budovu, v ktorej sa útočníci nachádzali. Obrazový záznam z oblasti zaobstarávalo bezpilotné lietadlo Predator a vďaka namontovaným plošticiam bol k dispozícii aj zvukový záznam, ktorý spracovával arabsky hovoriaci tlmočník. Jednou z možností riešenia situácie bol útok na budovu, no existovalo príliž vysoké riziko, že minimálne jeden útočník by dokázal odpáliť svoju bombu, čím by ohrozil zasahujúcu jednotku, ako aj civilistov v okolí. Preto padlo rozhodnutie na nasadenie odstrelovačov.

Ani ich práca ale nebola nijak jednoduchá. Po opusení budovy museli byť všetci traja útočníci zabití prakticky v rovnakom momente aby žiaden z nich neodpálil svoju nálož. Budovu opustili okolo 08:00 a krátko na to bol rádiom vydaný povel k streľbe. Tri odstrelovačské tímy v rovnakom momente zlikvidovali útočníkov strelou do hlavy. Hrozba bola zneškodnená bez vedľajších škôd či strát na životoch.

Referencie

Autor článku: Tomáš Beňuš | Článok vložený 06.04.2014