Operácia Red Wing (2005)

Vojaci účastniaci sa operácie Red Wing
Vojaci účastniaci sa operácie Red Wing (Matthew G. Axelson, Daniel R. Healy, James Suh, Marcus Luttrell, Shane E. Patton, Michael P. Murphy) . (Zdroj: US Navy.)

Vojaci špeciálnych jednotiek z desiatok krajín sa dočkali nasadenie v Afganistane. Samozrejme vedúcu rolu zohrávajú sily USA. O ich práci vieme z médií len málo, zväčša počujeme len o následkoch: zabitý veliteľ Talibanu, či oslobodení rukojemníci. No nie všetky operácie končia dobre. Tak tomu bolo aj v prípade operácie Red Wing.

28. júna 2005 bola vyslaná štvorčlenná hliadka jednotiek špeciálneho určenia amerického námorníctva SEAL, aby zatkla Ahmada Sáha, nepriateľského veliteľa, údajne blízkeho Usámu bin Ládina v provincii Kunar. Jeho bojovníci boli známi ako Horskí Tigri, a pôsobili na západ od mesta Asadabad. Misia bola mimoriadne nebezpečná, keďže mala prebiehať v blízkosti pakistanských hraníc, v dedine ktorú bránila zhruba stovka nepriateľských bojovníkov. No taktika bola jedoduchá. Hliadka mala ustanoviť na kopci nad dedinou pozorovacie stanovisko a sledovať dedinu. Ak sa potvrdí prítomnosť cieľa nahlásiť to, a v prípade, že to bude možné mal ho zabiť odstrelovač.

Leteckú podporu mal zabezpečovať 160th SOAR, pluk operujúci na vrtuľníkoch vycvičený pre operácie v súčinnosti so špeciálnymi jednotkami. Jednotka bola uprostred noci vysadená vrtuľníkom MH-47. Jednotku viedol Murphy, ďalšími členmi boli Axelson, Luttrell a Dietz. Tento tým pochádzal z čaty Alfa týmu SDV-1 (Delivery Vehicle Team) patriaci pod SEAL Team 10. Celý oddiel operoval z Bagramského letiska. Pritom pre týchto mužov to nebola prvá misia tohoto druhu. Taliban často unikal do hôr Hndukúša, kde ho bežní vojaci nedokázali prenasledovať. Preto boli týmy špeciálnych jednotiek posielané, aby lovili po nepriateľoch.

Hlavnou výbavou hliadky bola sledovacia technika, ďalej mali k dispozícii rádio pre utajené spojenie, míny Claymore, zásoby proviantu na pár dní, a prinajmenšom jeden mobil. Dvaja členovia hliadky mali k dispozícii pušky Mk12. A predovšetkým, mali toľko munície, koľko uniesli.

Mapa s popisem úkolů, kterou měli operátoři Navy SEALs k dispozici.
Mapa s popisem úkolů, kterou měli operátoři Navy SEALs k dispozici. (Zdroj: Wikipedia. org.)

Ako sa hliadka pomaly presúvala v hornatom mieste našla miesto s dobrým výhľadom na dedinu. Problémom bolo zlé krytie z jednej strany, no vojaci spravili čo mohli, aby sa kryli. No ani to nepomohlo. Krátko po tom, ako vyšlo slnko skupinka pastierov kôz napochodovala rovno do pozorovacieho stanoviska. Teraz mali vojaci na výber, či ich pustia, alebo zabijú. Ak by sa nevracali, ľudia z dediny by ich šli hľadať, takže by si nepomohli. Rozhodli sa teda pustiť ich. Aj keď si boli veľmi dobre vedomí rizika (podľa dostupných informácií ale nie všetci boli za).

No samozrejme nejaké opatrenia museli vykonať. Presunuli sa do náhradnej pozorovateľne, a pokračovali v plnení misie. No márne. O niekoľko hodín ich našli bojovníci Talibanu. Spredu aj z oboch strán boli obkľúčení, a za chrbtami mali len strmý zráz. Jediné, čo mohli, bolo pokúsiť sa prestrieľať sa von.

Paľba bola strašne silná, a obe strany sa držali v šachu. No hliadka na tom bola zle. Nedokázala nadviazať spojenie s veliteľstvom. A prichádzalo stále viac a viac nepriateľov. Nezostávalo im nič iné, ako pokúsiť sa o komplikovaný manéver, pri ktorom by zliezli horu, ktorú mali za chrbtom. Po celú dobu im pritom Taliban nedal ani na sekundu vydýchnuť.

Situácia sa zhoršovala. Okrem jedného boli už všetci zranení paľbou. Spojenie sa stále nedarilo nadviazať, a bez ohľadu na to, koľko nepriateľov zabili, tí boli stále bližšie a bližšie. Veliteľ Murphy sa teda rozhodol pre zúfalý krok, ktorý bol ale zároveň jediným spôsobom, ako zachrániť svojich mužov. Zobral svoj mobil, a snažil sa dobehnúť na miesto, kde bol nejaký signál. Nakoniec ho skosila paľba Talibanu. Avšak až po tom, ako upozornil veliteľstvo na ich situáciu.

Keď sa o tom dozvedeli ostatné týmy SEAL ihneď chceli vyraziť pomôcť svojim kolegom. Dohromady vzlietlo osem vrtuľníkov: dva Chinooky, štyri Black Hawky a dva Apache. Zo základni v Asadabade vzlietol ďalší Chinook naložený vojakmi od SEAL. Avšak Taliban poznal dobre taktiku spojencov, a pripravil sa. Keď vrtuľník priletel, a vznášal sa na mieste, kde mal vysadiť záchranný tým, raketa RPG-7 vletela dnu rovno cez otvorenú rampu. Palivová nádrž vybuchla, a vrtuľník padol k zemi ako ohnivá guľa. Zomrelo osem príslušníkov SEAL, a osem príslušníkov 160. SOAR. Jediným pozitívom bolo, že čiastočne poľavil tlak na trojicu brániacich sa mužov, pretože Talban poslal časť bojovníkov k helikoptére.

Posledným mužom, ktorého bolo možné zachrániť bol Luttrell. Zatiaľčo ho spojenecké vrtuľníky aj Taliban hľadali on pomaly zostupoval dolu horou. Bol zranený, a stratil veľkú časť výbavy vrátane vody, takže keď ho konečne našli bol dehydratovaný. Svojim prenasledovateľom unikol vďaka tomu, že zlikvidoval tým talibanských odstrelovačov, ktorí sa ho snažili lokalizovať. Prešiel vyše jedenásť kilometrov, kým ho ťažko zraneného a dehydratovaného našli dedinčania. Poskytli mu vodu, a hlavne úkryt pred Talibanom, čím sa dedinčania vystavovali obrovskému riziku. Medzi tým tristo vojakov prehľadávalo oblasť, a hľadalo svojich kolegov. Žiaľbohu mohli len potvrdiť straty.

Niekoľko dní strávil v dedine, kde sa oňho starali. Nakoniec 2. Júla sa dedinčanom podarilo dostať sa k vojenskej základni, kde vyrozprávali príbeh o zachránenom vojakovi. Keď zavolali vrtuľník, aby ich vyzdvihol našli aj telá zabitých vojakov. O šesť dní našli Murphyho telo. Následne ešte štyri dni vojaci prehľadávali okolie v nádeji, že Axelsona nájdu živého, no bez úspechu. Všetci štyria príslušníci hliadky dostali vysoké ocenenia. Táto odvážna operácia sa môže zdať mimoriadna, no v skutočnosti vojaci v Afganistane podstupujú takéto riziko bežne. Tentoraz ale skončila neúspešne, a to kvôli kusu smoly, ale aj nešťastnej súhre okolností. Po tom, ako hliadka bola odhalená riskovala, keď zostala v oblasti. Keď už bola v kontakte s nepriateľom, nemohla zavolať o pomoc. Taktiež neexistovala žiadna schodná úniková trasa. Nepriateľ, ktorý bol možno aj trochu podcenený, sa veľmi dobre pripravil na odpoveď, a spôsobil spojencom ďalšie straty. Operácia Red Wing sa radí k sérii tragických neúspechov tak ako príbeh hliadky Bravo Two Zero, či pôsobenie v Somálsku v roku 1993. Ani pri maximálnom úsilí sa bohužiaľ nedarí vyhnúť sa aj takýmto koncom. Šáh neskôr poskytol rozhovor, v ktorom potvrdil, že práve vďaka znalosti taktiky spojencov Taliban vedel, ako sa budú reagovať: „Vieme, že ak sa americká armáda dostáva pod tlakom, a má problémy, urobia hocičo, aby zachránili svojich priateľov. To je pravidlo bojiska.“

Zoznam padlých vojakov:

Meno Jednotka Vek
Michael P. Murphy Navy SEALs 29
Matthew Axelson Navy SEALs 29
Danny Dietz Navy SEALs 26
Jacques J. Fontan Navy SEALs 29
Daniel R. Healy Navy SEALs 35
Erik S. Kristensen Navy SEALs 33
Jeffery A. Lucas Navy SEALs 33
Michael M. McGreevy Jr. Navy SEALs 30
James E. Suh Navy SEALs 28
Jeffrey S. Taylor Navy SEALs 30
Shane E. Patton Navy SEALs 22
Shamus O. Goare 160th SOAR 29
Corey J. Goodnature 160th SOAR 35
Kip A. Jacoby 160th SOAR 21
Marcus V. Muralles 160th SOAR 33
James W. Ponder III 160th SOAR 36
Stephen C. Reich 160th SOAR 34
Michaell L. Russell 160th SOAR 31
Chris J. Schrkenbach 160th SOAR 40

Reference

Autor článku: Tomáš Beňuš | Článek vložen 29. 12. 2009