Operácia Horský ťah

Operácia Horský ťah (angl. Operation Mountain Thrust) predstavovala do tej doby najväčšiu vojenskú operáciu koaličných vojsk zameranú proti povstalcom z afganského hnutia Taliban. Zapojilo sa do nej okolo 3 300 britských, 2 300 amerických, 2 200 kanadských a 3 500 afganských vojakov. Do boja zasiahli aj menšie kontingenty z ďalších krajín.

Boje prebiehali počas júna a júla 2006, pričom Taliban utrpel najťažšie straty od začiatku vojny. Taliban preukázal svoje zlepšujúce sa schopnosti pri koordinácii útokov, pričom na istý čas sa mu podarilo ovládnuť dva okresy v provincii Hílmand. Podľa odhadov bolo dohromady zabitých 1 100 povstalcov a ďalších 400 zajatých. Pre operáciu bolo typické intenzívne nasadenie letectva, no i tak si boje vyžiadali životy 150 vojakov (z toho 107 afganských) a 43 ďalších afganských vojakov bolo zajatých.

Už v priebehu bojov sa objavovali pochybnosti o vplyve vysokých strát na možnosti Talibanu. 1. augusta bola zodpovednosť za bezpečnosť v oblasti odovzdaná jednotkám NATO. Krátko po tom došlo k útoku na britskú hliadku, ktorý si vyžiadal tri obete na životoch a jedného zraneného. Nasledovali ďalšie boje s afganskými bezpečnostnými zložkami. V provincii Zabul sa policajná stanica s pätnásťčlennou posádkou vzdala Talibanu bez boja. Útoky pokračovali aj v okolí mesta Kandahár. Samovražedný útok si vyžiadal 21 obetí. Pri iných útokoch stratila kanadská armáda štyroch mužov. Desať ďalších bolo zranených. Tieto a ďalšie útoky svedčia o tom, že hnutie Taliban zostalo v oblasti aktívne aj po skončení operácie Horský ťah.

Pôvodná článok publikovaný na: http://sk.wikipedia.org/wiki/Oper%C3%A1cia_Horsk%C3%BD_%C5%A5ah

Autor článku: Tomáš Beňuš | Článok vložený 09. 05. 2014