Operácia Kryptonite

kajakai
Priehrada Kadžakai.

Operácia Kryptonite prebiehala v prvej polovici februára 2007 a bola súčasťou operácie Achilles. Participovali na nej britské, holandské a afganské vojská. Cieľom operácie bolo zabezpečiť priehradu Kadžaki, ktorá mala byť v rámci obnovy krajiny opäť spustená. V okolí priehrady došlo len k sporadickej streľbe, no mesto Musa Qala bolo dobyté až po desiatich dňoch.

Koaličné a afganské vojská spustili útok cez víkend 10. a 11. februára 2007. Pred pozemným útokom došlo len k obmedzeným náletom aby sa predišlo poškodeniu priehrady. Priehrada mala veľký význam pre obe bojujúce strany ako aj pre civilistov, čo bol zrejme hlavný dôvod prečo ju Taliban pri ústupe nezničil. Pri postupe k priehrade sa koaličné vojská dostali pod paľbu z ľahkých zbraní, no aj napriek nepriateľskej presile boli schopné prinútiť Taliban k ústupu. V pondelok skoro ráno došlo k leteckému útoku na pozície Talibanu medzi mestom Musa Qala a priehradou. Pri útoku bol zabitý významný talibanský veliteľ Mullah Manan. Následne už povstalci neboli schopní efektívne čeliť koaličným vojskám a ich činnosť sa sústredila na bezpečný presun z oblasti. Podľa hovorcu NATO plukovníka Toma Collinsa používal Taliban pri ústupe civilistov ako ľudské štíty.

Taliban súce nepristúpil k zničeniu priehrady, no bolo poškodených niekoľko kľúčových komponentov priehrady. To predĺžilo čas potrebný na znovuuvedenie priehrady do prevádzky, čo bolo pre NATO kľúčové pre získanie podpory civilného obyvateľstva. Koaličné vojská neutrpeli žiadne straty a nepodarilo sa zistiť ani presné počty zabitých či zranených povstalcov. Niekoľko bojovníkov Talibanu padlo do zajatia. Podľa vyhlásení NATO nebol v boji zabitý žiaden civilista, a to aj napriek používania živých štítov. Toto tvrdenie ale odmietajú miestni predstavitelia.

Pôvodný článok publikovaný na: http://sk.wikipedia.org/wiki/Oper%C3%A1cia_Kryptonite

Autor článku: Tomáš Beňuš | Článok vložený 12. 05. 2014