Útok amerických špeciálnych jednotiek na Angoor Ada (2008)

Mapa Pakistan Afghánistán
Poloha oblasti Angoor Ada. Přes tuto vesnici vede jedna z mála schůdných cest skrz pohraniční pohoří. (Zdroj: WashingtonPost.com.)

V poslednom štvrťroku 2008 došlo k dvom zaujímavým operáciám amerických špeciálnych jednotiek. Spája ich nasadenie na území suverénnych štátov – Sýrie a Pakistanu. Útok v Pakistane sa odohral 3. septembra v dedine Moosi Neka neďaleko pohraničného mesta angoor Ada. Aj keď už roky dochádza k útokom bezpilotnými lietadlami na území Pakistanu, po prvýkrát došlo k pozemným bojom na území Pakistanu. K útoku došlo na konci štvortýždňovej pakistanskej ofenzívy v oblasti Bajour na kmeňovom území na severe krajiny.

Americké jednotky útočili doslova na dohľad od hraníc, keďže cieľová oblasť sa nachádzala len zhruba jeden a pol kilometra od hraníc. Útok sa odohral zhruba o tretej hodine po polnoci miestneho času. Podľa odhadov zomrelo zhruba dvadsať ľudí, a žiaľ medzi nimi mali byť aj tri ženy a štyri deti. Podľa vyjadrení americkej armády mali ale ženy pomáhať militantom.

Útoku sa malo zúčastniť 45 príslušníkov amerických špeciálnych síl, ktorých na miesto prepravili tri vrtuľníky Black Hawk. Avšak samotného útoku sa zúčastnil len jeden stroj, zvyšné dva zostali vo vzduchu a monitorovali oblasť, a v prípade potreby boli pripravené útok podporiť. K dispozícii boli aj dve stíhačky F-16. Terčom útoku bola trojica domov, v ktorých mali bývať povstaleckí velitelia. V čase, keď útok začal všetci spali. Dohromady celá operácia trvala zhruba pol hodinu. Podľa vyhlásení americkej armády bolo niekoľko teroristov zabitých, a niekoľko ďalších zajatých. Ne medzi nimi nemal byť žiaden z významných povstaleckých vodcov. Priamy význam bol teda obmedzený, no dôležitý bol psychologický efekt na povstalcov, ktorí sa odvtedy nemôžu cítiť bezpečne ani na pakistanskom území.

Pakistanská strana proti útoku verejne protestovala s tým, že podobné akcie vôbec neslúžia americkým ani pakistanským záujmom v oblasti. Na druhý deň dokonca pakistanskí parlament prijal odsudzujúce vyhlásenie. Taktiež bol predvolaný americký veľvyslanec v Pakistane a pakistanské ministerstvo zahraničia stále zdôrazňovalo, že pri útoku nebol zlikvidovaný žiaden dôležitý nepriatelský veliteľ. Incident nemal len diplomatickú dohru. Pakistan na istú dobu uzavrel dodávky pohonných hmôt pre koaličné vojská v Afganistane.

Referencie

Autor článku: Tomáš Beňuš | Článek vložen 2. 5. 2010