Bitka o Sadad

Bitka o sýrske mesto Sadad sa odohrala v októbri 2013. Jej začiatok predstavoval povstalecký útok z 21. októbra na mesto obývané prevažne sýrskymi kresťanmi, pričom počas útoku bolo zmasakrovaných 46 civilistov. Útok na strategické mesto medzi Homsom a hlavným mestom Damaskom viedla teroristická skupina Al-Nusra.

Na začiatku útoku došlo k samovražednému útoku na plynovod pri meste. Samotný útok sa prakticky nestretol s odporom, keďže v meste sa nenachádzali žiadne vojská a o bezpečnosť sa starala len miestna polícia. Po páde mesta povstalci vyzvali obyvateľov, aby zostávali doma. Aj keď povstalci tvrdili, že útok nebol nábožensky motivovaný, peukázateľne došlo po páde mesta k masakru desaitok civilistov. Okrem strategickej polohy mohol byť útok motivovaný aj prítomnosťou zásob v mestskej nemocnici, ako aj v muničnom sklade v jeho okolí.

22. októbra sa objavili správy, podľa ktorých povstalci mesto opustili a vládne vojská vyslali jednotky s cieľom ho dobyť späť. Ako sa ale neskôr ukázalo povstalci sa len skryli v okolí aby mohli zahájiť protiútok.

23. októbra povstalci dobyli spomínaný muničný sklad v neďalekej dedine Mahin na čo sýrska armáda odpovedala leteckými útokmi. O dva dni neskôr v meste zúrili silé boje, pričom civilisti nemali možnosť mesto opustiť. Povstalci zničili miestny kostol a šírili sa obavy z hroziaceho masakru. Ďalší deň sa ale nerozhodná situácia na bojisku zlomila. Povstalecký veliteľ vedúci útok bol zabitý a vojaci úspešne útočili na niekoľko povstaleckých pozícií. Taktiež sa podarilo evakuovať časť civilistov. Povstalci mesto definitívne opustili 28. októbra.

V týdni po oslobodení mesta sa vládnym vojskám darilo postúpiť ďalej, no povstalci odpovedali úspešným atentátom na miestneho predsedu vládnej strany Baas. 5. novembra sa obnovili silné boje o muničný sklad v dedine Mahin pri ktorom zahynulo päťdesiat povstalcov a dvadsať vládnych vojakov. Informácie o výsledku bitky sa rôznia. Povstalci tvrdili, že sa im podarilo ukroistiť veľké množstvo zbraní, zatiaľčo vláda hovorila o úspešne odrazenom útoku. 15. novembra boli povstalci z oblasti definitívne vytlačení.

Zdroje: http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Sadad

Autor článku: Tomáš Beňuš | Článok vložený 22. 07. 2014