Augustová ofenzíva Islamského štátu| Specwar.info || 

Augustová ofenzíva Islamského štátu

islamic state in zumbar
Bojovníci IS v severnom Iraku (Zdroj: www.uskowioniran.com)

Po neočakávaných úspechoch Islamského štátu (IS) z júna 2014 došlo o k obnoveniu ofenzívy v auguste toho istého roku. Zatiaľčo v júni IS postupoval prevažne z Mosulu v smere na juh k Bagdadu, v auguste sa jeho útoky zamerali na Kurdmi ovládané oblasti na severe krajiny. Pri svojom plánovaní si určite uvedomili, že pri spanilej jazde na Bagdad môžu byť práve severné kurdské oblasti miestom, odkiaľ by viedol smrteľný zásah do “mäkkého podbruška“ IS. Toto obdobie bolo poznamenané tvrdým uplatňovaním práva šaría na území ovládanom IS, ako aj obavami z genocídy náboženských menšín, ktoré utekali pred postupujúcimi islamistami. Práve tieto obavy v konečnom dôsledku presvedčili Spojené štáty, aby vojensky zasiahli v prospech vládnych a kurdských síl. Letecké údery bez pochýb ovplyvnili situáciu na bojisku, avšak ich efektivita stúpala len pomaly, a na jednoznačné zlomenie IS v tejto fáze bojov nestačili.

Augustová ofenzíva 2014 sa začala 1. augusta útokom na mesto Zumar a okolité ropné polia. IS nad touto oblasťou získala definitívnu kontrolu po troch dňoch bojov. V rovnakom čase vojská IS vpochodovali do mesta Sindžar, ktoré bolo známe svojou náboženskou zmiešanosťou. Dlhoročná harmónia sa rýchlo stala minulosťou. Podľa miestnych došlo po postupe IS v podstate k vymiznutiu kresťanov zo severného Iraku. Podľa odhadov OSN utieklo do Kurdmi ovládaných oblastí 200 000 kresťanov a Jezídov. Okolo 40 000 ďalších Jezídov utieklo na horu Sindžar, pričom počas následného prenasledovania bolo minimálne 500 Jezídov zavraždených.

yazids
Jezídi na úteku pred IS (Zdroj: www.blogs.reuters.com)

Rozsiahle územné zisky dosiahol IS aj 6. a 7. augusta. Prvý deň padlo mesto Tal Keif nachádzajúce sa cca 15 km severne od Mosulu v provincii Nineveh. Ďalší deň padli Qara Qosh, Bartella, Karemlaš a Machmúr. Najťažšou ranou bolo dobytie Mosuskej priehrady, najväčšej v Iraku. IS tak získal možnosť odstrihnúť od dodávok elektrickej energie rozsiahle územia, rovnako ako spôsobiť ničivú potopu. Islamistom sa taktiež podarilo postúpiť v smere na Irbíl, klavné mesto kurdskej autonómnej oblasti.

8. augusta došlo k prvým americkým leteckým úderom proti IS. Lietadlá F-18 zhodili laserom navádzané bomby na mobilné delostrelectvo IS, ktoré podporovalo práve postup na Irbil. Útoky pokračovali aj ďalšie dni, pričom sa zameriavali na okolie miest Sindžar, ležiace na západ od Mosulu, a Irbil, ležiaceho východne. Americké a britské lietadlá (doplnené neskôr francúzskymi) zároveň zabezpečovali zhadzovanie humanitárnej pomoci pre utečencov z oblastí ovládannými IS.

Prvé výsledky amerických útokov sa dostavili 10. augusta, keď došlo k oslobodeniu miest Machmúr a al-Gweir ležiacich niekoľko desiatok kilometrov od Irbilu. Dôležitým dátumom bol 11. august, keď sa Haider al-Abádí stal novým irackým premiérom a vyzval Iračanov aby sa spojili proti barbarom z IS. Práve vyriešenie vnútropolitickej krízy bolo pre Irak nevyhnutné. Práve vnútornou stabilitou krajiny mnohé krajiny podmienili svoju pomoc.

12. augusta došlo k leteckej tragédii, keď havaroval iracký vrtuľník pilotovaný generálmajorom Saadim. K nehode došlo počas dodávok humanitárnej pomoci a evakuácie ohrozených Jezídov. Na palube sa nachádzalo niekoľko ďalší významných osobností, no generál Saadim sa stal jedinou obeťou tejto nehody. Zvyšní členovia posádky boli zranení.

14. augusta sa kurdským bojovníkom podarilo s americkou leteckou podporou prelomiť obkľúčenie hory Sindžár, kde na pomoc čakali tisíce Jezídov. Dobré správy prišli aj z Bagdadu, keď bývalí premiér Núrí al-Malíkí definitívne vzdal svoju snahu stať sa opätovne irackým premiérom.

16. augusta došlo k tragédii v dedine Kocho. Tú IS obliehal dvanásť dní a márne sa snažil jej prevažne jezídskych obyvateľov donútiť, aby konvertovali. Nakoniec bolo počas útoku zabitých osemdesiat Jezídov a ich ženy a deti boli unesené. V rovnaký deň sa uskutočnili americké útoky zamerané na Mosulskú priehradu. Krátko po nich došlo k pozemnému útoku kurdských bojovníkov. Počas prvotných úspechov bola obsadená jej východná časť, no k definitívnej porážke IS nedošlo. Večer už kurdskí a irackí vojaci zabazpečili väčšinu komplexu, no ich postup komplikovalo množstvo nástražných výbušných zariadení rozmiestnených po celej priehrade. Americké nálety prispeli k úspechu zničením minimálne devätnástich vozidiel a jedného kontrolného stanovišťa nepriateľa. Kurdskí a irackí predstavitelia 18. augusta vyhlásili, že priehrada je definitívne v ich rukách, aj keď vytláčanie bojovníkov IS bolo pomalé, keďže okolie bolo silne zamínvané. Napriek tomu IS stále popieral, že o priehradu prišiel.

Ráno 19. augusta sa vládne sily opäť pokúsili zmocniť mesta Tikrít nahcádzajúceho sa 160 km od Bagdadu. Irackí vojaci podporovaní spriatelenými milíciami započali svoj postup v smere z juhu a juhozápadu, no ešte v ten istý deň poobede sa islamistom podarilo útok odraziť, pričom pod svoju kontrolu získali aj južné časti, ktoré o pár týždňov skôr armáda dobyla.

Referencie

Autor článku: Tomáš Beňuš | Článok vložený 5.10.2014