Bitka o Mosulskú priehradu| Specwar.info || 

Bitka o Mosulskú priehradu (2014)

mosul dam
Mosulská priehrada (Zdroj: www.nbcnews.com)

Mosulská priehrada padla do rúk teroristov z IS 7. augusta 2014 po tom, ako kurdské a iracké jednotky utŕžili sériu porážok v oblasti severného Iraku. Strata priehrady mala za následok značné znepokojenie aj v západných krajinách. Odhadovalo sa, že pokiaľ by došlo k jej zničeniu prívalová vlna by mohla dosiahnuť výšku až dvadsať metrov a spôsobiť katastrofálne škody v povodí rieky Tigris. Preto už krátko po obsadení priehrady došlo k spusteniu iracko – kurdskej ofenzívny podporovanej náletmi amerického letectva s cieľom získať strategickú priehradu späť.

mosul dam
Bojovník IS so zástavou pred Mosulskou priehradou (Zdroj: www.iraqinews.com)

K prvým útokom na pozície islamistov došlo 16. augusta. Letecké útoky boli nasledované ostreľvaním kurdskými bojovníkmi s cieľom vytvoriť možnosť pre pozemný útok. Podľa kurdských veliteľov došlo ešte v ten deň k obsadeniu vcýchodnej časti priehrady, no tieto informácie nebolo možné nezávisle overiť. Odhadovalo sa, že na začiatku bojov zahynulo jedenásť bojovníkov IS.

mosul dam
Bojovník IS so zástavou pred Mosulskou priehradou (Zdroj: www.bbc.com)

17. augusta došlo k zintenzívnenie bojov, pričom Kurdi obsadili tri mestá v okolí priehrady. Americké lietadlá pokračovali v náletoch, no rýchlejšiemu postupu kurdských bojovníkov bránilo množstvo mín a nástražných výbušných zariadení, ktoré brzdili postup. Množstvo mŕtvych a zranených bojovníkov IS privezených do mosulských nemocníc jasne vypovedalo o intenzite bojov, no nad priehradou stáe viala vlajka IS.

mosul dam
Irackí vojaci pri znovudobýjaní Mosulskej priehrady (Zdroj: www.stuff.co.nz)

18. augusta irackí a kurdskí predstavitelia vyhlásili, že získali plnú kontrolu nad priehradou, no v jej okolí stále prebiehali intenzívne zrážky. Pokračovalo aj prečesávania okolia a priľahlých obydlí, ktoré boli silne zamínované. IS stále tvrdilo, že má priehradu pod kontrolou, no víťazstvo irackých a kurdských síl potvrdil aj americký prezident Barack Obama. Predstavitelia irackej armády vyhlásili, že počas čistenia priehrady bolo odstránených minimálne 170 nastražených bômb.

19. augusta ovládnutie priehrady potvrdili aj reportéri BBC. V okolí priehrady bolo množstvo zničenej ťažkej techniky používanej IS, ktorá padla za obeť americkým náletom. V južných oblastiach síce pokračovali občasné zrážky, no samotná priehrada bola jednoznačne vyčistená od IS.

Referencie

Autor článku: Tomáš Beňuš | Článok vložený 4.10.2014