Bitka o Tikrít (2014)| Specwar.info || 

Bitka o Tikrít (2014)

battle of tikrit
. (Zdroj: www.gulf-times.com)

Mesto Tikrít, rodisko bývalého irakého diktátora Saddáma Husajna, padlo do rúk povstalcom z ISIL v júni 2014 počas ich ofenzívy na území severného a západného Iraku. 26. júna sa vládne sily pokúsili získať kontrolu nad mestom späť.

Útok začal výsadkom špeciálnych jednotiek za využitia troch až štyroch vrtuľníkov na územie štadióna v blízkosti mestskej univerzity. Obrancom sa podarilo jeden vrtuľník zostreliť, zatiaľčo druhý musel núdzovo pristáť kvôli mechanickej závade. Posádka druhej helikoptéry, v ktorej sa nechádzal libanonský pilot, padla do zajatia povstalcov. Napriek problémom sa irackí odstrelovači rýchlo rozmiestnili na pozíciách v komplexe univerzity a rozbehol sa intenzívny boj. Bez obetí sa nezaobišiel ani iracký letecký útok na míestnu nemoocnicu.

Boje pokračovali nasledujúci deň. Do oblasti sa podarilo premiestniť šiitské milície vycvičené Iránom, ktoré obsadili kľúčové budovy v meste. Za súmraku 28. júna došlo k ďalším leteckým útokom na povstalcov, ktorí dorážali na pozície vládnych síl. Počas tri dni trvajúcich leteckých úderov boli zrejme použité aj tzv. barelové bomby. Nádej na úspech vládnych vojsk dávali aj konvoje vyslané zo Sammary s cieľom mesto definitívne obsadiť. Jeden dosiahol okraj mesta a druhý smeroval k leteckej základnni Camp Speicher. Začali sa dokonca objavovať informácie, podľa ktorých je mesto pod kontrolou vládnych síl, no stále prebiehali intenzívne boje.

29. júna sa vládne sily pokúsili preskupiť, no iniciatívu definitívne stratili. Následne boli zvyšné jednotky stiahnuté do mesta Didžla. Boje naďalej pokračovali v blízkosti leteckej základne, ktorú nakrátko ovládli irackí vojaci. V bojoch bolo zostrelený ďalší iracký vrtuľník. Podľa oficiálnych vyhlásení bola iracká armáda v boji úspešná a za 24 hodín zabila minimálne 70 povstalcov, avšak cieľ oslobodiť mesto Tikrít sa zdal byť v nedohľadne. Jedinou časťou pod kontrolou ládnych vojsk bolo bezprostredné okolie univerzity. Práve naopak, protiútok povstalcov smerujúci na mesto Sammara sa podarilo zastaviť až 10 km od centra Tikrítu. Nádeje boli vkladané do novozískaných lietadiel Su-25, ktoré do Iraku dodalo Rusko. Dodávky ale bezpostredný vplyv na dianie na bojisku nemali.

30. júna sa vládne vojská rozmiestnené v okolí letiska pokúsili prebyť k vojakom obkľúčeným na univerzite, no ich útok zlyhal. Boje síce pokračovali na okrajových predmestiach mesta, no to bolo pevne v rukách ISIL. Hovorca irackej armády avizoval, že v krátkom čase sa armáda chystá opäť zo Sammary spustiť ofenzívu na Tikrít, no na tentokrát ISIL Saddámovo rodisko ubránil.

Referencie

Autor článku: Tomáš Beňuš | Článok vložený 3.10.2014