Obliehanie Amirli| Specwar.info || 

Obliehanie Amirli (2014)

siege of amirli
Irackí vojaci po prelomení obliehhania. (Zdroj: www.dailystar.com.lb)

Iracké mesto Amirli obývané prevažne Turkménmi bolo obliehané islamistami od júna 2014, pričom civilné obyvateľstvo bolo odrezané od elektriny, jedla či vody. Šiitskí Turkméni založili milície, ktoré teroristom čelili, no irackej armáde sa podarilo obliehanie zlomiť až 31. augusta.

Počas júnového postupu ISIL čelili obyvatelia mesta teroristom vyzbrojení len ľahkými zbraňami, no napriek tomu sa im pdoarilo prvotný útok odvrátiť. ISIL následne k mestu presunula ťažké zbrane, no 12 000 obyvateľov Amirli čeliac masakru odolávalo. Taktiež OSN upozorňovalo na zhoršujúcu sa humanitárnu situáciu, ako aj hroziaci masaker, no šanca na prelomenie obliehania bola v nedohľadne.

K zmene situácii došlo 30. augusta, keď vládne a kurdské sily spustili koordinovaný útok s cieľom prelomiť obliehanie ťažko skúšaného mesta. Útoku predchádzala výzva ajatolláha Sistániho k prelomeniu blokády ISIL. Útok bol vedený z troch smerov – iracká armáda útočila od juhu, kurdská Pešmerga zo severu a spriatelené milície z východu.

31. augusta lietadlá USA, Veľkej Británie a Francúzska zhodili humanitárnu pomoc s cieľom pomôcť miestnemu obyvateľstvu. Spojené štáty taktiež vykonali niekoľko leteckých útokov proti pozíciám ISIL. Ešte v tej istý deň irackí predstavitelia vyhlásili, že obliehanie prelomili a pracujú na vyčistení oblasti od islamistov. Vďaka americkým náletom sa zároveň podarilo oslobodiť niekoľko okolitých dedín, kde boli irackí vojaci vítaní jásajúcími davmi.

Po prelomení obliehania postupovali iracké vojská ďalej v smere na strategické miesto Tikrít. Irackí predstavitelia vyhlásili, že v nastávajúcich bojoch bolo zabitých minimálne 23 Čečencov, z toho 10 odstrelovačov.

Referencie

Autor článku: Tomáš Beňuš | Článok vložený 21.10.2014