Ofenzíva Islamského štátu, 2. časť| Specwar.info || 

Ofenzíva Islamského štátu, 2. časť

Islamic State in tikrit
Záber z masovej popravy v okolí Tikrítu (Zdroj: www.middleeasteye.net)

Ešte 11. júna sa ISIL podarilo preniknúť do mesta Baidži, významného centra ropného priemyslu. Obsadili budovu súdu a policajnú stanicu, pričom krátko na to ich podpálili. Útočníci, ktorí do mesta dorazili na zhruba šesťdesiatich vozidlách, obsadili aj väznicu a prepustili z nej zadržiavané osoby. Podľa miestnych obyvateľov ISIL vyzval miestne bezpečnostné zložky, ako aj asi 250 mužov chrániacich ropné zariadenia, aby sa stiahli. Ešte v ten deň sa objavili informácie, podľa ktorých sa ISIL z mesta sťahuje, či už kvôli naliehaniu miestnych predákov, alebo kvôli blížiacim sa posilám v podobe jednotiek z irackej 4. obrnenej divízie. Každopádne na druhý deň bolo mesto naďalej v rukách ISIL, avšak kľúčová rafinéria ostala v rukách centrálnej vlády.

Ďalším významným úspechom z 11. júna bolo pre ISIL ovládnutie mesta Tikrít, rodiska Saddáma Husajna. V meste bolo zriadených viacero kontrolných stanovíšť a z väzenia oslobodených okolo tristo osôb, pričom veľká časť z nich bola zadržiavaná kvôli terorizmu. Preto je pravdepodobné, že veľká časť z nich sa pridala na stranu útočníkov. Vypálené boli dve mestské policajné stanice a do rúk ISIL padla aj miestna vojenská základňa. Povstalci sa navyše opäť objavili sa severovýchodnom predmestí mesta Sammara. V tomto čase už iracké vedenie otvorene hovorilo o strategickej katastrofe (nielen) pre irackú armádu.

12. júna sily ISIL naďalej postupovali smerom na hlavné mesto Bagdad, pričom jeho bojovníci boli rozmiestnnení v mestách vzdialených len hodinu jazdy od irackej metropoli. Medzi nimi bolo aj mesto Udhaim vzdialené len 90 km od Bagdadu. Varovaním bol aj fakt, že aj keď boli povstalci prakticky na dohľad od hlavného mesta, vládne vojská stále prakticky nekládli organizovaný odpor. Mesto Sammara bolo medzitým obkľúčené teroristami z ISIL.

Do zlej situácie sa dostal aj prápor pohraničnej stráže rozmiestnený na sýrskej hranici v západnej častí obávanej provincie Anbar. Pred postupujúcimi bojovníkmi z ISIL sa rozhodli utiecť do bezpečnejších oblastí ovládaných Kurdmi. Avšak konvoj pozostávajúci zo zhruba 60 vozidiel v ktorých boli stovky pohraniníkov bol prepadnutý malou skupinou bojovníkov ISIL, ktorá naň zaútočila za pochodu. Výsledok bol katastrofálny. Nie sú známe presné počty zabitých či zadržaných, no mnoho pohraničníkov ušlo po vlastných do púšte v snahe zachrániť si život. Len dvom sa podarilo pochod po vlastných prežiť.

13. júna obsadil ISIL mestá Saadija a Džalawla v provincii Dijala. Vládne vojská opäť ustúpili prakticky bez boja. Rovnaký osud čakal aj niekoľko dedín v blízkosti pohoria Hamrin. Prvou dobrou správou bolo obsadenie mesta Džalula kurdskými vojskami, ktoré chceli ochrániť tamojšie kancelárie kurdských politických strán.

Referencie

Autor článku: Tomáš Beňuš | Článek vložen 26.09.2014