Ofenzíva Islamského štátu, 4. časť| Specwar.info || 

Ofenzíva Islamského štátu, 4. časť

oil rafinery baiji
Boje sa sústridili najmä na najväčšiu rafinériu v Iraku Baidži. (Zdroj: en.shiapost.com)

15. júna bola iniciatíva stále na strane ISIL. Po opakovaných útokoch, vedených predovšetkým bývalými členmi Saddámových vojsk a strany Baas, padlo mesto Tal Afar. Dobytá bola aj neďaleká letecká základňa. Obrancovia, pozostávajúci hlavne z radov turkménskych šiitov a vojsk z Mosulu, ustúpili do oblastí kontrolovaných Kurdmi. Počas bojov zahynulo zhruba osemnásť útočníkov a desiatka civilistov. Ťažké straty mala zaznamenať aj posádka obrancov, no presné údaje nie sú dostupné. V rovnaký deň islamisti vyhlásili, že popravili 1 000 - 1 800 príslušníkov bezpečnostných síl. Na druhej strane centrána vláda tvrdila, že počas leteckých útokov zahynulo 279 militantov. Presné čísla prakticky nie je možné overiť, no zo zverejnených záberov je zrejmé, že popravených bolo skutočne minimálne 170 mužov. ISIL taktiež postúpil hlbšie na územie provincie Dijala, pričom obsadil dve dediny.

16. júna zahynulo 28 – 29 príslušníkov šiitských milícií. Ich konvoj bol prepadnutý členmi ISIL v blízkosti mesta Sammara. Podľa vládnych zdrojov zahynulo v bojoch ďalších 56 teroristov, prevažne na západ a juh od Bagdadu. Ďalších 29 teoristov bolo zabitých v provincii Dijala, pričom armáda priznala stratu ôsmych mužov. Neznámy počet vládnych vojakov padol zrejme do zajatia. Taktiež bolo potvrdenie zabitie prvého iránskeho vojaka na území Iraku.

Na západ od Bagdadu islamisti dobyli mesto Saqlawija, pričom zostrelená bola aj jedna z armádnych helikoptér, ktoré kryli ustupujúce vojská. Večer došlo ku kontroverznej udalosti vo väznici v meste Bakúba, kde bolo údajne popravených 44 väzňov v obavách, že po páde mesta by sa mohli pridať na stranu teroristov. Avšak už na druhý deň sa podarilo vládnym silám vytlačiť ISIL z okolia mesta väznica teda nebola v bezprostrednom ohrození. Na druhej strane bezpečnostné zložky sa stiahli z hraničného prechodu Al-Qaim, ktorý ihneď zabrali povstalci zo Sýrie. V rovnaký deň bolo východne od mesta Sammara nájdených 18 tiel popravených príslušníkov bezpečnostných síl.

18. júna sa rozhoreli boje o irackú najväčšiu ropnú rafinériu Baidží. ISIL zahájil útok ostreľovaním z mínometov a guľometov. Povstalci mali ovládnuť až 75% rafinérie, za čo mali zaplatiť štyridsiatimi mŕtvymi. ISIL postupoval aj v provincii Salaheddin, kde zahynulo v bojoch okolo dvadsať civilistov.

19. júna vládne sily vydali vyhlásenie, podľa ktorého je rafinéria Baidži plne v rukách vládnych síl, pričom v bojoch malo byť zabitých až sto teroristov. Očití svedkovia síce potvrdili, že ISIL stiahol svoje vlajky z územia rafinérie, no zároveň zriadili niekoľko kontrolných stanovíšť v jej tesnej blízkosti. Koncom dňa boje naďalej pokračovali a žiadna strana nemala rafinériu definitívne vo svojej moci. V rovnaký deň ISIL získal kontrolu nad chemickým závodom Al Muthanna pri jazere Tharthar, kde sa v minulosti vyvíjali a vyrábali chemické zbrane.

20. júna ISIL zahájil ďalší útok na rafinériu Bajdži. Koncom dňa americkí predstavitelia vyhlásili, že v komplexe je obkľúčených 270 irackých obrancov a čelia silnej prevahe ISIL. Povstalci mali pevne v rukách všetky prístupové cesty, takže im prakticky stačilo počkať, kým sa obrancom minú zásoby. Do problémov sa dostala aj jednota Kurdov, ktorú sprevádzali aj novinári z BBC, ktorá sa dostala do obkľúčenia v mesta Džalula.

21. júna sa rafinéria Bajdži ocitla definitívne v rukách ISIL. Po celom Iraku sa konali zhromaždenia šiitských milícií s cieľom demonštrovať silu, no reálny dopad na dianie na bojisku stále chýbal.

23. júna vláda definitívne potvrdila stratu Tal Afaru aj rafinérie Bajdži. 400 mužov z 37. brigády, ktorí boli nasadení v oblasti Bajdži, sa stiahli vďaka dohode, ktorú sprostredkovali miestni kmeňoví lídri. 50 – 75 príslušníkov policajných špecálnych síl sa snažilo zabrániť vojakom v ústupe, no vojaci ich premohli a z oblasť bojov opustili. Irackí Commandos sa následne zabarikádovali v budove odkiaľ bola celá rafinéria riadená. Zvyšok komplexu mal pevne v rukách ISIL. Ten si bol ale vedomí, že za priamy útok draho zaplatí, pričom zničené by mohli byť aj zariadenia nevyhnutné na riadenie rafinérie. Obliehanie trvalo až do polovice júla, keď obrancom došli zásoby potravy.

24. júna Sýria oficiálne zahájila útoky proti ISIL na území Iraku. Najprv boli napadnuté hraničné priechody pod kontrolou povstalcov. Následne bolo vykonaných niekoľko leteckých útokov. Útoky pokračovali aj ďalší deň, pričom si vyžiadali zhruba 50 mŕtvych a 132 zranených. Medzi obeťami bolo ale aj viacero civilistov.

25. júna prenikli z amerického prostredia informácie, podľa ktorých iránske vojská zriadii na leteckej základni al-Rašíd v Bagdade špeciálne operačné centrum, odkiaľ vysielajú svoje bezpilotné lietadlá Ababil na misie v Iraku. Sídliť tam mala aj jednotka rozviedky s cieľom zachytiť vnútornú komunikáciu ISIL. Na iracko – iránskych hraniciach bolo v tom čase sústredených zhruba desať iránskych divízií a na leteckých základniach na západe krajiny čakali v pohotovosti zhruba tva tucty lietadiel pripravené na okamžité nasadenie. Priamo v boji sa ale naďalej viac darilo ISIL. Ten obsadil rafinériu Adžeel východne od Tikrítu, rovnako ako aj blízke mesto al-Alam. Následkom toho sa dostala do obkľúčenia z troch strán veľká letecká základňa Balad, známa aj ako “Camp Anaconda“. Ešte v ten deň začali povstalci základňu ostreľovať z mínometov.

Referencie

Autor článku: Tomáš Beňuš | Článok vložený 2.10.2014