Operácia Ašura (2014)| Specwar.info || 

Operácia Ašura (2014)

operation ashura
Iránske vozidlá vybavené raketometmi HM 27 nasadené do operácie Ašura. (Zdroj: www.uskowioniran.com)

Operácia Ašura predstavovala ofenzívu irackých vládnych síl a šiitských milícií (podporovaných Iránom) s cieľom dobyť strategické mesto Jurf Al Sakhar, ktoré ovládal Islamský štát. Útok na mesto ležiace 50 kilometrov južne od Bagdadu prišiel 24. októbra 2014. Hlavným dôvodom útoku bolo zabránenie prístupu IS k posvätným mestám Karbala a Nadžáf, kde sa počas sviatku Ašura stretávajú milióny šiitských pútnikov. Tí by predstavovali ideálny cieľ pre sunitských extrémistov.

Mesto sa nachádza v páse obývanom prevažne sunitmi, čo uľahčilo IS jeho dobytie. Zároveň ale leží na trase, kadiaľ každoročne prechádzajú šiitskí pútnici. Že je hrozba reálna potvdzovalo aj päť bombových útokov, ku ktorým došlo v krátkom čase v pútnickom meste Karbala.

Pozemný útok bol podporovaný americkými leteckými útokmi. Veliteľ brigády Badr (šiitských milácií) Hadi al-Amiri sám povrdil, že útok vedie po boku vojsk ministerstva vnútra, ktorým velil nový minister pochádzajúci z rovnakej politickej strany. Objavili sa aj zábery, na ktorých bol al-Amiri s Kassem Suleimanom, veliteľom iránskych jednotiek Kuds. Jeho prítomnosť potrdilo nezávisle na sebe aj niekoľko bojovníkov zapojených do operácie.

Podľa oficiálnych irackých štatistík zomrelo počas dvojdňových bojov 498 bojovníkov IS, pričom 45 malo pochádzať zo Saudskej Arábie, 30 z Čečenska a 24 zo Sýrie. 60 z nich malo patriť k odstrelovačom alebo guľometčíkom. Ďalších 24 malo byť samovražedných atentátnikov. Počas čistenia oblasti malo byť zneškodnených približne sto nástražných výbušných systémov. Presné čísla samozrejme nemožno nezávisle overiť, no ak by sa tieto čísla blížili skutočnosti svedčilo by to o nebezpečnej schopnosti IS koncentrovať pomerne veľkú skupinu bojovníkov mimo svoje štandardné územie, ako aj o silnom zastúpení bojovníkov zo zahraničia. Operácia Ašura bola v tom čase prakticky jediným významným víťazstvom irackých síl v boji proti IS.

Referencie

Autor článku: Tomáš Beňuš | Článok vložený 16.10.2014